Smarald: tot ce trebuie sa stii despre aceasta piatra

Smarald: tot ce trebuie sa stii despre aceasta piatra

Smaraldul, cu frumusetea sa verde intensa si misterioasa, a fascinat omenirea de la inceputurile sale! Afla aici totul despre minunata lume a acestei pietre pretioase fascinante! Iti vom dezvalui tot ce trebuie sa stii despre acesta piatra verde cu proprietati unice. Vei afla despre tainele originii si formarii smaraldului, despre ce determina culoarea sa unica dar si alte caracteristici remarcabile care fac din aceasta cristal unul dintre cele mai adorate pietre pretioase, alaturi de safire, rubine sau diamante. In plus, iti vom oferi sfaturi utile despre ingrijirea unor bijuterii cu smarald.

Ce este si cum arata smaraldul

Este greu sa nu retii cum arata smaraldul odata ce ai intalnit o astfel de minunata piatra pretiosa autentica! Alaturi de safire, rubine si diamante, aceasta piatra verde ocupa un loc de cinste in randul cristalelor pretioase. Culoarea sa misterioasa ce poate avea diferite tonuri sau opacitati de verde, dar modul in care se vede lumina prin el sau proprietatile sale remaarcabile au facut ca acest cristal sa fascineze inca de la inceputurile umanitatii.

Smaraldul a fost valorizat în numeroase culturi de-a lungul istoriei, de la incasi si azteci, la egiptenii antici si romani. In Egiptul Antic era adesea asociat cu zeita Isis, mama tuturor zeilor. In perioada romana era piatra preferata a imparatului Nero, care era cunoscut pentru faptul ca privea luptele gladiatorilor prin acest cristal!

Pe langa proprietatile sale fizice si chimice, smaraldul detine si o semnificatie spirituala profunda. De-a lungul timpului a fost asociat cu renasterea, dragostea si intelepciunea. Culturile antice credeau ca smaraldul are puterea de a vindeca boli ale ochilor, de a imbunatati memoria si de a stimula clarviziunea.

Smaraldul si bijuteriile cu pietre pretioase

Smaraldul a fost adesea utilizat in bijuterii regale, regina Cleopatra a Egiptului fiind cunoscuta pentru dragostea ei pentru aceste cristale. De fapt, multe dintre cele mai frumoase exemplare au fost descoperite in minele ei! Dintre celebritatile contemporane, Elizabeth Taylor a continuat sa pastreze aceeasi pasiune regala pentru smarald. Smaraldele si diamantele s-au regasit atat in colectiile ei de bijuterii cu smarald si alte pietre pretioase, cat si de parfumuri care ii poarta numele.

In cultura populara si mitologie, smaraldul a avut o prezenta constanta. In legenda regelui Arthur, Sfantul Graal este adesea descris ca fiind facut din smarald, in timp ce in mitologia greaca era asociat cu zeita Afrodita, simbolizand dragostea si frumusetea. In literatura moderna este adesea asociat cu magia si misticismul. Probabil ca iti reamintesti ca in seria „Harry Potter”, Profesora McGonagall poarta pe piept un colier de smarald!

Proprietatile smaraldului

Smaraldul, cu structura sa cristalina unica, este o forma de beril, un mineral care contine beriliu, aluminiu, siliciu si oxigen. Duritatea acestuia se situeaza intre 7.5 si 8 pe scara Mohs, facandu-l suficient de rezistent pentru a fi folosit in bijuterii.

Smaraldele sunt printre cele mai vechi pietre pretioase din lume, unele avand o vechime de peste 2.5 miliarde de ani. Aceasta vechime impresionanta demonstreaza ca procesul de formare a smaraldului este unul lent si necesita conditii geologice foarte specifice. Referitor la proprietatile smaraldului, trebuie sa mai stii ca acea culoare verde intensa se datoreaza prezentei cromului si vanadiului. Fragilitatea sa este de asemenea notabila, acest cristal pretios fiind susceptibil la fisurare si zgarieturi.

Cum se formeaza smaraldul?

Procesul de formare a smaraldului este unul complex si necesita conditii geologice specifice. Berilul se combina cu crom si vanadiu, la temperaturi si presiuni extrem de ridicate. Acest proces ce poate dura milioane de ani permite totodata obtinerea acelei culori intense, care face ca smaraldul sa fie atat de apreciat. Cristalizarea berilului in smarald are loc prin racirea lenta a rocilor in care se gaseste. Cele mai importante zacaminte se gasesc in Columbia, Brazilia, Zimbabwe, Zambia.

Metoda si conditiile de formare pot influenta calitatea si valoarea cristalului. Aceste pietre se formează adesea in roci metamorfice, dar pot aparea si in roci ignee si sedimentare. Cele formate in roci metamorfice pot avea incluziuni, care sunt mici imperfectiuni sau „semne de nastere”. Desi pot afecta claritatea smaraldului, ele pot confirma si autenticitatea pietrei. Smaraldul nu este deci doar o piatra pretioasa de o frumusete rara, cir si o minune a naturii care necesita mult timp pentru a se forma! De la pamantul adanc pana la bijuteriile de dama de azi, drumul smaraldului este fascinant si plin de mister.

inel cu smarald

Aspecte importante in alegerea smaraldului

  • - Culoarea smaraldului

Culoarea verde intensa este una dintre principalele aspecte care face ca smaraldul sa fie atat de pretuit. Desi variaza de la tonuri deschise la inchise, culoarea ramane intotdeauna vibranta si profunda, facand ca smaraldul sa straluceasca intr-o lumina interioara distincta. Culoarea poate parea diferita si in functie de lumina in care este privit! In lumina naturala, ele pot aparea mai verzi, in timp ce in cea artificiala pot parea mai albastre - fenomenul este cunoscut sub numele de „pleocroism”, o caracteristica a multor pietre pretioase si semipretioase.

In general, smaraldele cu o culoare verde inchisa si saturata sunt mai valoroase. Culoarea intensa este un semn al unei concentratii mari de crom si vanadiu, facand pietrele mai rare si deci mai valoroase. Pietrele cu o distributie uniforma a culorii sunt mai valoroase, tot datorita raritatii acestui fenomen.

Smaraldele autentice au adesea incluziuni si variatii de culoare, in timp ce acelea sintetice sau de imitatie pot avea o culoare uniforma, asa ca poti verifica autenticitatea astfel. Conditiile geologice specifice de formare sunt cele care cauzeaza variatii de culoare si incluziuni. Culoarea vibranta si variatiile subtile de ton fac din smarald o adevarata comoara a naturii!

  • - Claritatea smaraldului

Claritatea smaraldului se referă la absenta oricaror imperfectiuni interne, numite incluziuni, sau externe - abraziuni. Aceasta este un factor crucial in determinarea valorii pietrei. Pietrele cu o claritate mai mare sunt, fara indoiala, mai valoroase.

Imperfectiunile pot afecta nu doar aspectul pietrei, dar si durabilitatea ei. In functie de marimea si pozitia inclusiunii, aceasta poate slabi structura pietrei si poate creste riscul de fisurare sau spargere.

  • - Taietura smaraldului

Taietura, sau modul in care este prelucrata piatra, influenteaza modul in care lumina este reflectata in interiorul ei si ii determina stralucirea. Exista mai multe forme prin care se poate taia un smarald:

  • - „emerald cut" (tăietura smarald);
  • - „oval” sau ovala;
  • - „pear” (para);
  • - „round” (rotunda”).

O taietura buna imbunatateste stralucirea si intensitatea culorii smaraldului, crescand astfel valoarea pietrei. In schimb, o taietura slaba poate face ca smaraldul sa arate lipsit de viata sau poate diminua stralucirea pietrei, chiar daca aceasta prezinta o culoare si o claritate excelente! Cele mai valoroase smaralde sunt cele cu o claritate ridicata si o taietura perfecta. De exemplu, un smarald de 1 carat cu o claritate excelenta si o taietura buna poate ajunge pana la 8000 de dolari, in timp ce un smarald cu aceeasi greutate, dar cu o claritate si o taietura mediocre, poate fi evaluat la doar 1000 de dolari.

  • - Caratele smaraldului

Caratul, unitatea de masura standardizata folosita in industria bijuteriilor pentru a cantari pietrele pretioase, este echivalentul a 200 de miligrame. Astfel, un smarald de 5 carate va cantari exact 1000 de miligrame. Trebuie sa stii insa ca densitatea smaraldului este mai mare decat cea a diamantului, deci un smarald de un anumit numar de carate va fi mai mic in dimensiuni comparativ cu un diamant de acelasi numar de carate! Aceasta este o caracteristica distinctiva a smaraldului, care il face unic in lumea gemelor.

Cu cat un smarald are mai multe carate, cu atat este mai valoros. Cu toate acestea, valoarea nu creste in mod linear cu numarul de carate. Cei „trei C” joaca un rol semnificativ in determinarea valorii finale. De exemplu, un smarald de 2 carate cu o culoare verde intensa si claritate buna poate fi mai valoros decat unul de 3 carate cu o culoare mai palida si cu incluziuni vizibile.

Caratele influenteaza si marimea. In general, un smarald cu mai multe carate va fi si mai mare in dimensiuni. Cu toate acestea, dimensiunea pietrei depinde si de forma si stilul de taiere, precum si de proportiile acesteia. De exemplu, doua smaralde de acelasi numar de carate pot avea dimensiuni diferite, in functie de modul in care au fost taiate si prelucrate.

Cum se ingrijeste smaraldul?

Ingrijirea corect este cruciala daca vrei sa mentii frumusetea si stralucirea acestei pietre semipretioase. La fel ca zodia careia i se potriveste, smaraldul este o piatra sensibila. Este recomandat sa folosesti o carpa moale, cum ar fi una din bumbac, si apa calda pentru a-l curata. Produsele chimice dure, precum detergentii sau solutiile de curatare, precum si aburul, il pot deteriora si ii pot afecta stralucirea si culoarea.

Smaraldul poate fi usor zgariat sau crapat si trebuie protejat cu grija. Cand nu il porti, pastreaza-l separat de alte bijuterii pentru a preveni orice posibile daune. Evita expunerea la temperaturi extreme sau la variatii bruste de temperatura, deoarece pot provoca fisuri sau pot afecta aspectul piatrei. Cristalul poate fi deteriorat de substantele chimice din produsele de curatenie, parfumuri, cosmetice si chiar de clorul de la piscine. Pentru a preveni aceste daune, smaraldul ar trebui sa fie ultimul lucru pe care il pui si primul pe care il dai jos.

Verifica periodic smaraldul pentru orice semne de uzura sau deteriorare. Daca este setat in bijuterii, verificarea monturii pentru a te asigura ca smaraldul este in siguranta este, de asemenea, o idee buna. Ingrijirea corespunzatoare ii va prelungi durata de viata si stralucirea.

Bijuterii cu smarald de la Bijuteria Gia

Culoarea, claritatea, caratele dar si taietura unui smarald sunt elemente esentiale care contribuie la valoarea si frumusetea acestei pietre pretioase. Acestea trebuie luate in considerare atunci cand achizitionezi un smarald, fie pentru uz personal, fie ca investitie. La Bijuteria Gia vei gasi inele cu smarald cu taietura unica, de exemplu:

  • - Inel de aur alb 18k Smarald cu diamante

Piatra mare de smarald de un verde roial desavarsit, din aceasta bijuterie perfecta, are aprox 3 ct si este prelucrata manual. Taietura de tip Ottagon este bine pusa in valoare de diamantele in culoare G si de claritate VS1. Desavarsita piatra pretioasa este contopita din fragmente de smarald veritabil astfel incat sa isi pastreze toate proprietatile pe care le are piatra naturala - culoare, opacitate, neclaritati. imagineaza-te intr-o astfel de stralucire regala!

Inel smarald Gia din aur alb 18k cu diamante

  • - Inel smarald Gia din aur alb 18k cu diamante

Imagineaza-te in cel mai frumos vis de clestar! Inelul cu piatra inconjurata lateral de diamante naturale in culoare G si claritate VS1 pastreaza toate proprietatile naturale ale smaraldului: culoare, opacitate si fisurile naturale. Piatra este contopita prin presare la temperaturi înalte a fragmentelor colectate de la taieturi ale smaraldelor naturale, printr-un proces sustenabil pe care noi il apreciem. Toate bijuteriile noastre sunt insotite de certificate conforme de calitate ale aurului si ale pietrelor prețioase.

Inel smarald Gia din aur alb 18k cu diamante

Speram ca te-am ajutat sa iti imbogatesti cunoștintele despre această piatra extraordinara! Knowledge is power, deci intelegerea caracteristicilor pietrelor pretioase te poate ajuta sa faci alegeri intelepte si informate.



Search engine powered by ElasticSuite