Ametist: proprietati, beneficii si semnificatie

Ametist: proprietati, beneficii si semnificatie

Ametistul, piatra semipretioasa cu o frumoasa nuanta de violet sau mov, este mult mai mult decat un accesoriu atragator, este o sursa de adevarate beneficii uimitoare! Descopera magia ametistului, considerat din cele mai vechi timpuri drept piatra a spiritualitatii! Vino alaturi de noi intr-o calatorie fascinanta, pentru a înțelege semnificatiile pe care diverse culturi si traditii le-au atribuit acestui tip de cristal cu proprietati unice!

Despre ametist - descriere generala

Ametistul este un tip de cuart ce se gaseste in nuante variate de mov, uneori cu tenta liliachie. Originar din Brazilia, Uruguay si Madagascar, acest cristal de cuart se formeaza in geode, adesea in roci vulcanice. Culoarea sa mov, care ii confera unicitate, este data de impuritatile de fier si de iradierea naturala a rocii.

Exista mai multe tipuri de ametist, fiecare cu particularitatile sale. Cele mai cunoscute sunt Ametistul Chevron si Ametistul Brandberg, care se deosebesc prin nuantele de culoare, claritatea cristalului si locul de origine.

Semnificatia ametistului

Cristalul isi trage numele din cuvantul grecesc „amethystos”, care se traduce prin „a nu fi beat”. In antichitate, grecii si romanii considerau ca aceasta piatra semipretioasa are capacitatea de a preveni starea de betie si de a pastra limpede mintea celui care o poarta. In Evul Mediu era purtata in randul soldatilor cu rol de protectie, pentru a le conferi mintea limpede de care acestia aveau nevoie in lupta.

Ametistul este legat de legenda fecioarei Amethyst, ucisa de Bachus. Aceasta i-a taiat intamplator calea cand zeul vinului dorea razbunare, pentru o fapta provocata asupra sa de catre un muritor de rand. Zeita Diana a fost cea care a transformat-o pe tanara fata intr-o piatra incolora, iar Bachus, la randul rau, a continuat sa toarne vin peste piatra in speranta de a atenua sau ca parere de rau pentru acest destin tragic. Culoarea si nuantele violet ale cristalelor provin deci de la vinul rosu aruncat, sau de la boabele de struguri cu care aceste pietre mov inchis au o uimitor de mare asemanare.

Dincolo de frumusetea sa, care il face atractiv pentru bijuterii de dama, ametistul este folosit in practicile spirituale si de vindecare. Se considera ca acest cristal are proprietati de calmare si de echilibrare a energiei, acestea fiind motivul pentru care este adesea prezent in meditatii sau terapii alternative. In practica liturgica, Biserica Catolica ii asociaza culoarea cu vinul rosu transformat in sangele lui Hristos.

Proprietatile ametistului

Din punct de vedere chimic, ametistul este o forma de cuart si este compus in principal din dioxid de siliciu. Acest cristal impresioneaza prin varietatea de nuante de violet pe care le poate lua, care variaza de la roz sau violet pal, pana la nuante de violet inchis. Culoarea caracteristica este data de prezenta fierului si a altor oligoelemente in structura sa, iar tonalitatile de roz, violet sau mov inchis variaza in functie de concentratia acestor elemente.

Duritatea ametistulului pe scara Mohs este de 7, ceea ce il face destul de dur si rezistent la zgarieturi. De asemenea, ametistul este cunoscut pentru densitatea si structura sa cristalina, care pot varia in functie de conditiile in care s-a format.

Tipuri de ametist

Exista diverse tipuri de ametist, fiecare cu propriile sale proprietati distinctive. Desi ametistul este relativ abundent, anumite tipuri de ametist sunt considerate rare si valoroase. Aceste cristale au proprietati si calitati unice, care le diferentiaza una de alta si le face potrivite pentru bijuterii de femei cu calitati aparte.

De exemplu, Ametistul Chevron este cunoscut pentru modelele sale in forma de V. Ametistul Brandberg, unul dintre cele mai rare tipuri de ametist, se remarca prin concentratiile sale bogate de enhydro (bule de aer sau apa inglobate in structura cristalului) si a nuantei sale unice de violet.

Valoarea unui ametist este influentata de o serie de factori, inclusiv culoarea, claritatea, greutatea si raritatea. De exemplu, un Ametist Deep Russian, cunoscut pentru culoarea sa violet inchis, poate ajunge sa coste pana la 300 de dolari pe carat, potrivit Gem Society.

Beneficiile ametistului

Ametistul este un cristal cu proprietati remarcabile, care contribuie substantial la imbunatatirea starii de bine a celui care il poarta sau il foloseste in terapii spirituale.

  • - ametistul are capacitatea sa de a promova calmul si echilibrul, contribuind astfel la mentinerea pacii interioare si la eliminarea gandurilor negative;
  • - un alt beneficiu este acela de alinare a stresului si a anxietatii, proprietatile calmante ale ametistului fiind apreciate in intreaga lume;
  • - este recomandat adesea pentru a combate insomnia si alte probleme legate de somn;
  • - este recunoscut pentru capacitatea de a stimula claritatea mentala. Se crede ca ametistul poate sprijini concentrarea si poate fi util in imbunatatirea memoriei si eficientei in luarea deciziilor.
  • - echilibrul energetic este un alt aspect in care ametistul se dovedeste a fi extrem de benefic. Acesta poate ajuta la curatarea si deschiderea chakrelor, in special a celui de-al treilea ochi si a coroanei, facilitand astfel conexiunea cu universul si cu intelegerea profunda a sinelui.

Desi studiile stiintifice in acest sens sunt limitate, multe popoare antice foloseau ametistul pentru a-si imbunatati capacitatea de concentrare si de a lua decizii intelepte; practicile spirituale din diverse culturi sustin aceste beneficii. Inainte de a incepe sa folosesti ametistul in scop terapeutic, consulta un profesionist in domeniu pentru a te asigura ca poti obtine cele mai bune rezultate.

Cum sa alegi un ametist de calitate? Culoarea, claritatea, taietura si caratele

  • - culoarea este un aspect esential atunci cand vine vorba de alegerea unui ametist. Aceasta poate varia de la un violet deschis la un violet inchis, aproape negru. Conform Gemological Institute of America, cea mai valoroasa culoare este considerata a fi un violet profund, cu nuante de rosu sau albastru. Prin urmare, un ametist cu o astfel de culoare va fi mai pretios.;
  • - claritatea pietrei este un alt criteriu important. Ametistul este de obicei o piatra transparenta, fara incluziuni vizibile cu ochiul liber. Cu toate acestea, in cazul in care piatra prezinta incluziuni sau fisuri, acestea ar trebui sa fie mici si putine. Un ametist cu o claritate ridicata va avea o stralucire mai buna si va fi mai valoros;
  • - forma si taietura influenteaza modul in care lumina se reflecta in interiorul acesteia, ceea ce poate afecta stralucirea si intensitatea culorii. Ametistul poate fi taiat in numeroase forme si dimensiuni. O taietura buna imbunatateste aspectul general al pietrei si creste valoarea acesteia.
  • - greutatea pietrei, masurata in carate, este un alt criteriu de luat in considerare. Cu cat o piatra este mai mare, cu atat va avea mai multe carate. Cu toate acestea, nu intotdeauna o piatra mai mare este mai valoroasa. Calitatea, culoarea si claritatea sunt adesea mai importante decat dimensiunea in ceea ce priveste valoarea unui ametist.

Cum ingrijesti corect un ametist?

Ingrijirea corecta a ametistului este esentiala pentru a-i mentine frumusetea si durabilitatea. Ai in vedere ca lumina soarelui il poate decolora. pastreaza bijuteriile sau cristalul in zone umbrite, ferite de lumina directa a soarelui, pentru a-i prelungi durata de viata.

Curatarea trebuie sa fie regulata. O poti realiza cu apa calda si un sapun neutru, urmata de o clatire si uscare blanda. Astfel nu numai ca vei indeparta murdaria si praful acumulate, dar vei ajuta la mentinerea claritatii cristalului.

Ametistul, fiind o piatra semipretioasa, poate fi deteriorat de diverse substante chimice, precum cele din produsele de curatare, parfumuri sau cosmetice. Este important ca bijuteriile cu ametist sa fie puse ultimele, dupa aplicarea machiajului sau a parfumului. Depozitarea sa corespunzatoare este esentiala pentru a preveni zgarieturile si pentru a mentine integritatea acestuia. Pastrewza-l individual, in cutii de bijuterii cu captuseala moale sau in pungute de catifea.

Semnificatia ametistului in diferite culturi si traditii

Ametistul, cu nuanta sa distinctiva de violet, a avut o semnificatie profunda in multe culturi si traditii istorice. In Grecia Antica, era adesea folosit pentru confectionarea vaselor pentru bauturi, datorita credintei ca poate preveni betia. In Egipt era frecvent utilizat pentru a crea bijuterii si amulete, in timp ce in Roma Antica acest cristal era asociat cu zeul vinului, Bacchus.

In numeroase traditii, ametistul este considerat un simbol al puritatii si protectiei. Multi oameni il poarta sau il folosesc in ritualuri pentru a se proteja de energiile negative si pentru a promova claritatea spirituala. In Feng Shui, de exemplu, este utilizat pentru a purifica energia intr-o casa sau intr-un birou.

Ametistul este adesea asociat cu chakra coroana sau al treilea ochi, centrul de intuitie si conexiune spirituala. Este considerat un cristal puternic pentru meditatie si comunicare cu lumea spirituala, avand capacitatea de a calma mintea si de a ajuta la deschiderea catre intelegerea superioara. In astrologie, cristalul de ametist are o rezonanta puternica cu anumite zodii. Este considerat piatra lunii februarie si benefic pentru zodiile Varsator, Pesti, Capricorn si Sagetator.

Bijuterii cu ametist de la Bijuteria Gia

  • - Pandant AMETHISTA din aur galben cu pietre zirconia

Acest colier cu pandantiv roial este inspirat din modele antice de broderie. Stralucirea aurului si luminozitatea cristalului de ametist sunt puse in valoare de o taietura minunata, pentru a conferi o aura regala celei care poarta o astfel de bijuterie maiestuoasa.

Pandant AMETHISTA din aur galben cu pietre zirconia

  • - Inel AMETHISTA din aur galben cu pietre zirconia

Un alt tip de stralucire si dominanta regala iti poate conferi si acest inel de aur galben cu piatra semipretioasa de ametist. Cu taietura de tip oval si inconjurat de pietre de tip zirconia, iti va conferi o adevarata aura regala la purtare.

Inel AMETHISTA din aur galben cu pietre zirconia

  • - Cercei aur 18k cu pietre ametist natural si diamante

Daca doresti sa exprimi in mod unic adevarata ta expresie unica, poarta acest cercei pretiosi cu ametiste naturale si 24 de diamante fatetate! Realizati manual cu multa maiestrie si semnati de casa de bijuterii Frank Trautz, aceste bijuterii reprezinta un mod de manifestare a libertatii femeii moderne dar si o sarbatoare a iubirii si a uniunii!

Cercei aur 18k cu pietre ametist natural si diamante

Prin proprietatile sale remarcabile si beneficiile in plan fizic si spiritual, ametistul este cu adevarat o piatra pretioasa de neegalat. De la culoarea sa unica si fermecatoare, la modul in care poate fi inserat in bijuterii de neegalat, fiecare aspect al ametistului il poate face un tovaras de nadejde in calatoria ta de viata!



Search engine powered by ElasticSuite