Curatarea bijuteriilor din aur: cele mai eficiente metode

Curatarea bijuteriilor din aur: cele mai eficiente metode

Bijuteriile sunt obiecte valoroase, pe care le putem păstra o viață, dacă știm cum să avem grijă de ele. Durabilitatea lor depinde atât de locul în care le păstrăm, dar și de cum și cât de des le curățăm. La fel precum hainele, bijuteriile nu sunt greu de intretinut. Este nevoie de putina informare si cateva tips-uri utile pe care vi le punem la dispozitie.

Curatarea bijuteriilor: de ce este necesara?

Bijuteriile din aur sunt adesea una dintre cele mai prețioase și frumoase bunuri ale noastre. Când purtați una dintre piesele preferate la gât, la deget sau la braț, doriți să o păstrați în cea mai bună stare posibilă. Cu toate acestea, metalele prețioase precum aurul sunt în mod regulat victimele unor mici zgârieturi și daune. Pietrele prețioase își pot pierde luminozitatea culorii. Prin urmare, este important să aveți grijă de bijuteriile dvs. pentru a vă asigura că arată cel mai bine în anii următori. Din fericire, nu necesită eforturi mari. Urmați sfaturile și trucurile noastre și bucurați-vă de ele toată viața.

Singurul SFAT: Folosiți-vă creierul când purtați bijuteriile

Primul – și poate cel mai evident sfat pe care îl putem da – folosește-ți creierul și respectă prețiozitatea bijuteriilor tale.

Bijuteriile sunt considerate produse delicate și luxoase și trebuie manipulate cu grijă. Scoateți-vă bijuteriile dacă sunteți implicat în orice activitate care v-ar putea zgâria, lovi sau deteriora bijuteriile. Nu lucrați în grădina cu ele, nu faceți mancare și nici nu vă pictați casa cu bijuteriile pretioase. Totuși, dacă le pastrati pe maini, purtați mănuși pentru a proteja inelele și brățările. Scoateți bijuteriile când începeți să curățați sau să înotați. Detergenții, produsele de curățare și clorul pot provoca daune.

Metode de curatare a bijuteriilor din aur acasa:

- Curatarea bijuteriilor din aur cu bicarbonat

Bijuteriile din aur care s-au înnegrit în timp pot fi deschise la culoare cu ajutorul unei soluții din apă caldă, bicarbonat de sodiu și puțină sare de masă. Bicarbonatul dizolvat în apă nu deteriorează aurul și nici nu îl zgârie, însă este recomandat să îl folosiți doar pentru a reda culoarea inițială a bijuteriilor din aur. Bijuteriile se pun intr-un vas cu aceasta combinatie, se lasa 10 minute si se sterg cu o maleta moale, care sa nu afecteze deloc suprafata aurului. Se exclud bijuteriile cu perle!

- Curatarea bijuteriilor din aur cu detergent de vase

curatare bijuterii aur

Spre deosebire de bijuteriile din argint, cele din aur nu se pătează, însă își pierd strălucirea, din cauza depunerilor de praf, murdărie sau, dacă aveți obiceiul să nu le dați jos când faceți baie, este posibil să se creeze și depuneri de calcar.

Pentru a le curăța, puteți folosi o soluție din apă călduță și săpun lichid de vase (pur, fairy), în care să lăsați bijuteriile la înmuiat timp de 15-20 de minute. Cu o periuță moale, îndepărtați apoi depunerile de pe pietrele pretioase (diamante, smaralde, rubine, safire, topaze), fără să apăsați foarte tare. Pentru a le reda luciul, uscați bijuteriile cu ajutorul unei bucăți moale de velur. Se exclud bijuteriile cu perle!

- Curatarea bijuteriilor din aur cu amoniac

O altă metodă presupune să folosiți o soluție cu amoniac, care poate fi eficientă, însă este important să nu lăsați bijuteriile la înmuiat în acest amestec și să nu o folosiți ca metodă obișnuită de curățare, deoarece în timp, poate înnegri aurul.

Vă puteți prepara și acasă o soluție, amestecând o parte de amoniac cu șase părți de apă. Scufundați bijuteriile timp de un minut în acest amestec, clătiți bine și uscați fiecare piesă în parte. Se exclud bijuteriile cu perle!

- Curatarea bijuteriilor din aur cu otet

Oțetul este foarte eficient în a reda strălucirea bijuteriilor din aur. Tot ce aveți de făcut este să puneți bijuteriile într-un bol cu oțet, timp de 20-30 de minute. Curățați-le apoi cu o periuță de dinți pe cele care au pietre, clătiți-le și uscați-le cu o cârpă moale. Se exclud bijuteriile cu perle!

Cum curățăm bijuteriile cu pietre prețioase?

curatare bijuterii pretioase

În cazul bijuteriilor cu pietre prețioase, curățarea trebuie să protejeze piatra, să nu o zgârie și să nu o erodeze. Bijuteriile cu pietre transparente, precum diamantele, rubinele sau safirele, se curăță introducându-le în apă caldă și săpun lichid sau detergent de vase. Se lasă la înmuiat aproximativ 20 de minute, după care se limpezesc cu apă curată si se intervine cu o periuta moale, apoi se șterg bine cu o cârpă moale.

Pentru bijuteriile cu pietre opace, precum onixul, turcoazul, curățarea se face fără a folosi săpun sau alte produse chimice, deoarece pietrele pot absorbi acele substanțe și își pot pierde din culoare și din strălucire.

Acestea se șterg cu o cârpă umedă, înmuiată simplu în apă caldă.

Cum curatam bijuteriile cu perle?

Pentru curatarea bijuteriilor cu perle, nu folosiți niciodată obiecte abrazive pentru a curăța perlele și nici substanțe din comerț, pentru că amoniacul le poate deteriora. Umeziți cârpa cu câteva picături de apă și ștergeți perlele după fiecare purtare, una câte una.

La fiecare cinci curățări, puteți folosi săpun, în care să înmuiați un bețișor din bumbac.

Pentru fiecare bijuterie Yana Nesper achizitionata de la noi, primiti un SPA gratuit realizat in fabrica din Germania, de unde bijuteria se intoarce ca noua. ne puteti solicita acest serviciu cand considerati dvs ca este cazul.

Când trebuie să apelăm la un bijutier?

Dacă bijuteriile tale sunt greu de curățat sau dacă nu poți remedia singur daunele, asigură-te că ai consultat bijutierul nostru pentru o curățare profesională a pieselor tale preferate. Bijutierul nostru este capabil să vă curețe complet brățările, inelele și colierele sau să le relustruiască. Vei fi uimit de rezultat și te vei bucura și mai mult de bijuteriile tale preferate.

Bijutierul nostru foloseste ultrasunete pentru indepartarea impuritatilor adunate in bijuteriile cu pietre pretioase, care redau stralucirea si fac bijuteria sa arate ca noua.

Bijuteriile pătate sau zgâriate necesită o curățare mai blândă și mai atentă, iar un bijutier le poate reda aspectul de nou. Dacă nu sunteți sigur de soluțiile pe care este potrivit să le utilizați, un drum până la bijutier este cea mai inteleapta alegere.

In concluzie, cateva sugestii.

Mențineți frumusețea și strălucirea bijuteriilor din aur urmând sfaturile noastre, practice si la indemana:

  • Purtați cu grijă bijuteriile încrustate cu pietre sau perle, deoarece montura acestora nu rezistă șocurilor mecanice.
  • Păstrați bijuteriile în cutiile primite la achiziționarea produselor sau în alte cutii destinate bijuteriilor.
  • Nu purtați bijuteriile în timpul activităților casnice/brute sau a acelora în care există posibilitatea ca acestea să intre în contact cu substanțe ce conțin sulf.
  • Nu purtați bijuteriile în timpul activităților fizice.
  • Pentru a menține luciul bijuteriilor, se recomandă scoaterea acestora înainte de bai in ape foarte sarate sau cand aveti treburi casnice.
  • Evitați contactul cu substanțele chimice, deoarece acestea pot eroda metalele.
  • După fiecare purtare, ștergeți bijuteriile cu perle cu o cârpă moale.
  • Metalul prețios își poate pierde strălucirea în timp, dacă intră frecvent în contact cu parfum, apă sărată, creme de piele, fixativ pentru păr, clor sau sulf.
  • Nivelul de mătuire a bijuteriilor depinde de pielea purtătoarei și de rutina de îngrijire a pielii acesteia.

EVITATI urmatoarele greseli:

- Nu lăsați bijuteriile la înmuiat în amoniac mai mult de 1 minut.

- Nu folosiți amoniac pentru curățarea perlelor sau a pietrelor prețioase, cu exceptia diamantului, care este mai rezistent.

- Folosiți întotdeauna o cârpă moale pentru a șterge bijuteriile și curățați-le cu o periuță cu peri moi.

-Nu folosiți materiale abrazive pentru a curăța pietrele prețioase sau perlele.

- Nu curățați singur bijuteriile antice sau de familie, ci apelați la ajutorul unui bijutier.

Atelier GIA: str Carol Telbizs, nr 4, Timisoara.



Search engine powered by ElasticSuite