Tipuri de mecanisme pentru ceasuri: Cum functioneaza fiecare si ce avantaje ofera

Tipuri de mecanisme pentru ceasuri: Cum functioneaza fiecare si ce avantaje ofera

Dacă te bate gandul sa iti cumperi un ceas, ba chiar sa investesti într-un anume model, iată ce trebuie sa știi despre ceasuri:

  • Ceasul este ca femeia, e important sa iti placa la exterior, insa mecanismul, adică interiorul este criteriul principal de alegere al unui ceas.
  • Ceasurile calitative nu trebuie sa fie neapărat cele mai scumpe. Poți alege brand-uri elvețiene mai de nișă cu prețuri mai accesibile însă standarde la fel de înalt ca ale brandurilor mai puternice.
  • Ești nevoit sa îți faci timp si sa citești acest articol pentru a afla informații exacte din domeniul orologeriei.

Mecanismul ceasului: ce tip sa aleg?

mecanism ceas elvetian

Pentru ca ceasul tău să îndeplinească funcțiile pentru care l-ai achiziționat, el trebuie să aibă un mecanism cât mai util și complex, deoarece acesta îndeplinește un rol precum cel al motorului pentru mașină.

Iată ce trebuie sa știi despre mecanisme și tipurile de mecanisme care exista pana acum.

Mecanism quartz

Ceasurile cu mecanism quartz sunt cele mai raspandite modele de pe piata la ora actuala. Funcționarea unui ceas cu mecanism quartz este simpla: ceasul este alimentat cu o baterie mica și, deoarece consuma o cantitate extrem de mica de electricitate, aceasta baterie poate rezista cativa ani buni fără sa fie înlocuită. Mecanismul quartz este mult mai precis decat un ceas de mana clasic sau decat cel cu pendul. Simplu, eficient, ultra precis și mai rezistent la socuri si la vibratii, ceasul cu mecanism quartz poate fi dotat cu mai multe funcții suplimentare (altimetru, busola), la un preț cât se poate de abordabil. Singurul inconvenient al ceasului cu mecanism quartz este dat de durata de viata mai scurta datorata uzurii componentelor electrice. Acuratetea unui ceas quartz este conferită de un oscilator quartz, un circuit integrat si un motor stepper, cele trei componente principale ale acestuia.

Mecanism automatic sau ceasul mecanic

mecasnism tag heuer

Exista doua tipuri de ceasuri mecanice: cu mecanism de întoarcere manual și ceasuri automatice. Aici, energia este conferita de o miscare. Dacă mecanismul unui ceas de întoarcere manual se oprește se recomanda încărcarea manuală prin rotirea remontoarului în sensul acelor de ceasornic, de la stanga la dreapta. În ceea ce privește ceasul automatic, rotirea acestuia este determinată de mișcările naturale ale incheieturii purtătorului. Cu alte cuvinte, mai nobil datorită frumuseții mecanicii sale și tehnicii mai speciale, mai artizanal, ceasul mecanic este mai rezistent și are o durata de viata mai lunga decat un ceas cu mecanism quartz.

Punctele sale slabe sunt date de prețul ridicat, de reviziile ce trebuiesc efectuate la 4-5 ani și de rezistență mai scăzută la șocuri. În cazul în care modelul de ceas nu permite reincarcarea de la remontoar ceasul trebuie menținut într-o poziție orizontală, cu cadranul in sus și se vor efectua câteva mișcări circulare care vor pune în mișcare rotorul care, la randul sau va încărca ceasul.

Mecanism kinetic

Energia necesara functionarii ceasurilor cu mecanism kinetic este generata de un rotor, asemeni ceasurilor automatice. Diferenta consta în faptul ca energia cinetică generata de acest rotor se transforma în energie electrică si stocata mai apoi într-o baterie reincarcabila.

Ceasul hibrid

Nici complet mecanic, nici complet electronic, ceasul hibird dispune de avantajele celor doua tehnologii. Energia ceasului hibrid provine de la un acumulator reincarcat de o masa oscilanta bazată pe un sistem de miscare quartz.

Ceasul inteligent (conectat)

smartwatch garmin

Ceasul inteligent reprezinta o revolutie in domeniu si se poate conecta la un smartphone. Fotografii, monitorizarea activității sportive, notificari etc. Ceasul inteligent este un mini-computer asezat pe incheietura noastra. Inteligent, acesta ne însoțește în viața de zi cu zi pentru a o simplifica. Descopera ceasurile noastre inteligente, Garmin aici

Fiecare tip de mecanism vine cu avantajele și dezavantajele sale. În cazul în care ai făcut o pasiune pentru ceasuri sau chiar deții o colecție, nu poți să nu ai în dotare și un ceas cu mecanism mecanic dar și unul cu mecanism quartz. Si suntem convinsi ca ai si un smartwatch in dotare.

Atunci când cumperi un ceas analizează avantajele și dezavantajele mecanismului pe care el îl are. Stabilește un buget și în funcție de suma pe care o ai la dispoziție vei putea să îți dai seama dacă te încadrezi pentru a plăti în schimbul unui ceas cu mecanism quartz sau mecanic. Nu uita să cumperi numai produse originale deoarece acestea vin cu garanție, document de care e foarte posibil să ai nevoie în perioada în care utilizezi ceasul.

Analizează oferta de pe piață atunci când vrei să cumperi un ceas și tinde către brandurile elvetiene cunoscute pentru simplu fapt că au produs de-a lungul timpului ceasuri de calitate, indiferent de mecanismul pe care îl preferi și pentru care ești dispus să plătești. Inclusiv brand-urile de nisa au istorie de sute de ani, însă au ales sa ramana pentru un anumit public țintă.



Search engine powered by ElasticSuite