Perle premium Tahiti: Descopera o colectie deosebita de perle negre pentru gusturi rafinate

Perle premium Tahiti: Descopera o colectie deosebita de perle negre pentru gusturi rafinate

Perlele tahitiene sunt unele dintre cele mai deosebite perle din lume. De la culori foarte închise sau negru-pur, aceste perle au dimensiuni mai mari decât cele Akoya sau cele de apă dulce.

La sfârșitul anilor 1700, europenii au început să aibă relații cu polinezienii in insulele pacifice.

În afara faptului că au descoperit noi specii de plante și animale, aceasta relatie cu bastinasii din Bora Bora a dus la descoperirea perlelor mari negre. Acum aceste perle sunt denumite perle tahitiene.

Perlele negre au devenit favoritele reginelor din Europa.

Împărăteasa Eugenia a fost ultima împărăteasă a Franței, dar a fost prima care a purtat aceste perle negre tahitiene și le-a făcut să fie remarcate.

Datorită culorii închise, perlele tahitiene sunt învăluite de o aură de mister. Cea mai mare perlă naturală tahitiană este cunoscută sub numele de Black Beauty. Aceasta are 6,5 carate și o formă de buton.

În jurul anilor 1800 cererea de perle negre tahitiene a ajuns să fie prea mare iar acestea erau greu de găsit, deoarece stridiile se întâlneau tot mai greu în ape.

La fel ca perlele Akoya, cele Tahitiene sunt formate în stridii. Aceste creaturi marine își deschid carapacea pentru a se hrăni.

Însă, prin acea deschidere, ele pot atrage și alte animale mici sau impurități care le pot afecta. Pentru a se proteja, acestea formează un mic săculeț peste care adaugă multe straturi de material organic și acolo se formează o perlă. După aproximativ 10-12 ani, perlele sunt formate.

Perlele tahitiene sunt considerate unele dintre cele mai deosebite perle pentru bijuterii. De la sfârșitul anilor 1960, perlele negre tahitiene au fost exportate masiv din Polinezia Franceză.

Perlele tahitiene sunt cultivate în stridii numite "pinctada margaritifera cumingi". Numărul stridiilor de acest fel este mic; ele sunt pe cale de dispariție și de aceea sunt protejate.

Pentru a putea cultiva perle tahitiene, fermierii de perle extrag larvele de stridie din ocean. Acestea se colectează doar în Decembrie. Stridiile sunt supravegheate ani intregi până la maturizare.

Spre deosebire de perlele de apă dulce, perlele tahitiene sunt scoase din stridie, spălate și lăsate la uscat. Nu este permis un alt proces de modificare a perlelor.

Culoarea perlelor tahitiene

Deși toate perle tahitiene sunt de culoare închisă, neagră, ele prezintă și diferite nuanțe și reflexii.

Perlele gri

Perlele gri tahitiene sunt cele mai numeroase. Ele au o nuanță foarte închisă de gri dar pot avea reflexii diferite, de gri închis, negru sau chiar argintiu.

Perle tahitiene fistic

În această categorie intră perlele cu nuanțe de galben deschis și cu o strălucire verzuie.

Perle Argintii

Perlele tahitiene pot avea o culoare gri mai deschisă, spre argintiu. Datorită culorii mai deschise, strălucirea este mai puternică

Perlele complet negre

Perlele negre tahitiene sunt cele mai cunoscute la nivel mondial. Ele au această culoare în mod natural, spre deosebire de perlele Akoya sau de cele de apă dulce care sunt colorate în negru de către om.

Aubergine

Aubergine înseamnă vânătă în limba franceză (și engleză). Această denumire este utilizată pentru a denumi perlele care au nuanțe violet, purpurii.

Perle tahitiene Peacock

Peacock înseamnă păun în limba engleză. Acest apelativ este folosit pentru perlele care au nuanțe de verde închis, albastru și gri. Reflexiile lor arată la fel ca penele unui păun. Această culoare de perlă este una dintre cele mai valoroase.

Factori care influențează valoarea perlelor

Valoarea perlelor tahitiene este influențată de numeroși factori. Printre cei mai importanți se numără forma, mărimea, luciul și calitatea suprafeței.

1. Forma

Doar 40% din perlele de cultură tahitiene sunt rotunde și doar 20% din acestea sunt simetrice. Din această cauză, valoarea perlelor rotunde este mult mai mare.

2. Luciul

Strălucirea perlelor este un factor important în determinarea valorii lor. Cu cât reflectă mai mult lumina cu atât este mai valoroasă. Perlele Tahitiene sunt renumite pentru luciul lor metalic.

3. Mărimea

Mărimea perlelor este foarte importantă. Perlele tahitiene sunt, în mod normal, mai mari decât cele de apă dulce și cele Akoya. Ele au aproximativ 10-11mm. Cu cât crește dimensiunea lor cu atât crește și valoarea lor.

În general, perlele tahitiene pot avea și mai mult de 13mm. Cea mai mare perlă tahitiană a avut 26.95mm și a fost găsită în 1998.

4. Uniformitatea suprafeței

Un alt factor care influențează valoarea perlelor este uniformitatea suprafeței. Cu alte cuvinte, cu cât are mai puține imperfecțiuni cu atât este mai valoroasă.

Este normal ca perlele să aibă mici imperfecțiuni, însă cele complet netede și sferice sunt considerate mai valoroase datorită simetriei lor.

5. Sideful

Un alt factor care trebuie să fie luat în considerare este sideful perlei. Perlele tahitiene trebuie să aibă un sidef de minim 0.8mm pe toată perla. Asta înseamnă că majoritatea perlelor tahitiene au un sidef foarte puternic.

Potrivirea perlelor

Perlele tahitiene au nevoie de o perioadă între 9 și 12 ani ca să se dezvolte. De aceea este greu să găsești două perle care să se potrivească perfect, insa se aleg cu atentie cele mai apropiate perle.

Perlele nu trebuie să fie complet identice, dar trebuie să fie asemănătoare din punct de vedere al culorii, sidefului, mărimii și luciului.

Forma perlelor tahitiene

Perlele tahitiene sunt cunoscute pentru mărimea lor, culoarea neagră și forma rotundă. Doar 40% dintre ele au o formă rotundă.

Și celelalte forme ale lor, de la simetrice și până la baroc sunt apreciate, de asemenea. Deoarece perlele tahitiene sunt mari, forma lor este mai ușor de remarcat.

Uniformitatea suprafeței

Perlele rotunde Tahitiene sunt foarte apreciate și faimoase. Deoarece sunt greu de obținut, acestea au o valoare mai mare decât perlele cu alte forme.

Perlele aproape rotunde

La prima privire aceste perle par rotunde. În momentul în care sunt examinate se poate observa că forma lor nu este rotundă ci mai mult ovală.

Forma picătură

O formă interesantă pentru perle este cea de picătură. Datorită faptului că este simetrică, acest tip de perlă este destul de valoroasă.

Tipul acesta de formă este utilizată pentru pandantive, unde o singură perlă este în centrul atenției.

Forma de tip Baroque

Forma barocă este una asimetrică. În ciuda acestui lucru, ele sunt foarte apreciate de colecționari pentru modelele lor deosebite.

Forma încercuită

Un tip de perle cu forma asemănătoare celor baroce. Aceste perle au o formă aproape rotundă dar au cercuri sau inele pe toată suprafața lor. Aceste cercuri dau mai multă culoare și au mai multe reflexii.

De ce sa alegi perle naturale? Nu doar pentru ca sunt frumoase, rare si rafinate, ci mai ales pentru ca investitia ta nu se devalorizeaza niciodata intr-o astfel de bijuterie. Nu uita ca stridiile sunt pe cale de disparatie, iar procesul de formare dureaza zeci de ani.

Descopera aici intreaga noastra colectie cu perle premium de Tahiti.



Search engine powered by ElasticSuite