Câteva motive să investești în bijuteriile din aur: Ghid pentru începători

Câteva motive să investești în bijuteriile din aur: Ghid pentru începători
Cele mai bune achiziții de bijuterii din aur sunt adesea conduse de dragoste și dor, dar unele comori se pot dovedi a fi adevarate investiții inteligente. In acest sens, Dan Savescu (bijutier si owner Gia), Guido Zumbühl (CEO Bucherer) si Alice Léger (specialist in moda si cultura) ne vorbesc in calitate de experti si ne dezvăluie cum să achizitionezi o colectie inteligentă din punct de vedere financiar.

De cand e lumea, aurul este singurul care nu si-a pierdut valoarea, indiferent de vremurile tulburi pe care crizele economice, politice sau sociale le-au adus cu ele în timp. Există o vorbă printre oamenii de afaceri: când prețul dolarului scade, prețul aurului crește. Ca atare, aurul a fost văzut ca un prag în calea inflației și o investiție sigură în timpul incertitudinii economice. Nu este de mirare ca mulți caută să facă investiții în aur, în lingouri, monede din aur, obiecte de artă și bijuterii.

Investițiile în bijuterii din aur au fost și sunt o idee bună dacă vrei să valorifici niște bani care crezi că s-ar putea devaloriza curând.

Dacă doresti sa incepi sa investesti in bijuterii pretioase, venim in ajutorul tau cu cateva tips-uri deloc riscante:

1. Urmărește tendințele care ar putea câștiga un cult

Bijuterie aur masiv 18k, design deosebit, investitie in aurPosibil sa nu faci parte din categoria celor care dispun de timp si resurse mari pentru a participa la licitatii de bijuterii antice sau pietre pretioase rare. Tocmai de-aceea, recomandarea noastra este sa urmaresti tendintele bijuteriilor locale si daca vei gasi modele supuse originalității și complexității în design, nu uita ca aceste modele se realizează greu, în ediții mici cu eforturi mari de producție și vor deveni un cult pe termen lung. Un model de bijuterie pe care tu ai reusit sa il achizitionezi, iar productia lui s-a discontinuat, nu doar ca isi dubleaza pretul, ba chiar iti ofera posibilitatea sa il valorifici/licitezi cu cat doresti tu. Exista o mare cerere pentru modele unice si complexe, pe care nu le poate realiza orice fabrica sau orice bijutier, tocmai pentru a-i proteja valoarea in timp.

Rapoartele globale recente afirmă că cererea de bijuterii de aur crește cu un procent impresionant de 19% pe an, o cifră record.

Se prevede ca cererea de bijuterii din aur să crească și mai mult. Ceea ce îi indeamnă pe mulți investitori să facă investiții în aur prin indermediul bijuteriilor. Toate bijuteriile colecționate devin mai valoroase odată cu trecerea timpului. Acest lucru poate fi reflectat de modul în care arată depozitele de aur: aproximativ 80% din totalul de aur consumat este sub formă de bijuterii.

A investi în bijuterii din aur înseamnă să știi ce vrei și să te ferești de brandurile ultra-comerciale la care toată lumea are acces sau de modelele banale si usor de copiat.

Alice Léger, specialistul Artcurial în modă și accesorii de lux, compară revânzarea de bijuterii fine și ceasuri cu cea de genți de lux pre-owned. „Cele mai multe piese de colecție sunt exemplare unice sau ediții limitate, realizate dintr-un tip rar de piele, într-o culoare căutată sau personalizată și aflate pe piață în stare impecabilă”, spune ea. Într-adevăr, raritatea, calitatea și proveniența sunt factori cheie pe care trebuie să le iei în considerare atunci când investesti în ambele, așa că fii ager si incepe sa cauti mini tendințe care ar putea dezvolta un cult mai târziu. O colecție coerentă dedicată pietrelor prețioase neobișnuite sau pieselor unice si masive din aur de 18k poate fi o prima idee minunata pentru a începe.

2. Află valoarea metalelor și a pietrelor pretioase

diamant galben si diamante albe pureCând te gândești în ce pietre și metale prețioase să investești, există mai multe pariuri sigure, dar și câteva riscante. Incepe prin a te documenta despre tipurile de aur si alege sa cumperi intelept.

Diamantele curate albe si mai ales cele galbene, împreună cu pietrele prețioase colorate (rubinele birmaneze, safirele din regiunea Cașmir, smaraldele columbiene, tzavoritele din Sri Lanka, topazele londoneze si cele din Inida) – își păstrează cel mai bine valoarea in timp”, explică Dan Savescu, in calitate de bijutier-expert. Prețul de piață al acestor pietre este, totuși, influentat de calitatea lor (taietura aplicata, montura, polish-ul si alte interventii realizate de bijutier), așa că este important să vă asigurați de cine au fost lucrate bijuteriile, fabricile din Vicenza, Belgia si Germania fiind renumite pentru calitatea impecabila. Evitați țările și fabricile cu mana de lucru ieftină sau care produc în volume imense pentru marii comercianți, daca doriti să protejati valoarea bijuteriilor si a pietrelor pretioase pe care le achizitionati.

Când vine vorba despre investiția în diamante, linia clasică de bijuterii tennis este primul pas recomandat pentru incepatori. In ceea ce privesc inelele, incepe cu carataje mari de pietre semi-pretioase, precum 7,5 ct Topaz Londonez sau 7 ct Lemon Quartz din India, iar apoi continua cu inele fabuloase cu smaralde columbiene si bijuterii fascinante cu diamante galbene.

"Valutele, criptomonedele și acțiunile la bursă isi modifică periodic valoarea, dar metalele prețioase nu se devalorizează în timp, din contră - pe termen lung, valoare bijuteriei va fi mult mai mare decât cea actuală. În plus, bijuteriile din aur sau cele cu pietre prețioase sunt ușor de revândut, iar cererea pentru bijuterii este tot mai mare, de la an la an", ne aminteste Dan Savescu.

3. Caută ediții limitate

investitii inteligente in aur si pietre pretioaseCa regulă de bază, piesele rare au prețuri puternice.

„În ultimii șase ani, am văzut că prețurile pentru ceasurile editie limitata au crescut rapid, alimentate de o cerere internațională în continuă creștere pentru modele rare, de înaltă calitate”, spune Guido Zumbühl, CEO Bucherer.

Din pandemie, vânzările de ceasuri au crescut pe modelele de vârf cu mecanisme complicate, făcând din unele modele, piese si mai exclusiviste și rarefiate de cat erau pana acum.

De asemenea, te sfatuim sa incepi sa ți pasul cu tendințele pieței – datorită stabilității și a creșterii prețurilor aurului galben în perioadele economice dificile, bijuteriile din aur fara adaos-uri de brand sunt o investitie inteligenta. Pe langa faptul ca le poti purta, ele iti aduc stralucire nu doar pe chip, ci si in buzunar.

Daca am reusit să vă oferim câteva motive pentru a începe sa investesti in bijuterii pretioase, vom enumera si cateva avantaje:

  • Sunt ușor de revalorificat: Un avantaj important pe care îl ai atunci când alegi să-ți investești banii în bijuterii de aur este faptul ca sunt ușor de revalorificat. La nevoie, poți să le vinzi, să le amanetezi sau să le prezinți drept garanție pentru diverse forme de împrumut.
  • Utile si frumoase: În primul rând, le poți utiliza, le poți purta. Nu este vorba doar de un lingou sau de monede care stau undeva, bine păzite într-un seif. Desigur, unii investitori preferă să cumpere monede, să le stocheze de-a lungul vremurilor, însă bijuteriile sunt obiecte de care vă puteți bucura oricând si pe care să le puteți purta chiar dacă sunt investiții strategice.
  • Au o creștere de valoare constantă pe termen lung.
  • Le puteți transmite din generație în generație: Simbolistica este foarte importantă pentru diferitele tipuri de bijuterii de aur, iar piesele care se transmit de la o generație la alta au o mare valoare. Și nu doar sentimentală. Dacă știi cum se curăță aurul, ocupă-te de inelul, medalionul sau cerceii primiți de la bunica și dă-le o nouă strălucire. Vei fi surprinsă cât de frumoase și de valoroase sunt. Dacă, la rândul tău, vrei să lași ceva însemnat copiiilor ca amintire și ca element de siguranță financiară, alege bijuterii de aur.

Trebuie să te decizi ce fel de investitor vrei să fii: unul care cumpără fiecare piesă în funcție de cantitatea de aur din care este realizată sau unul care achiziționează bijuterii de la branduri renumite pe plan internațional. Alege să plasezi sume importante în aur și bijuterii, ca să-ți asiguri confortul financiar și să te bucuri de obiecte frumoase, pe care trecerea timpului nu le afectează, dimpotrivă, le șlefuiește frumusețea și valoarea.

investitii in diamante pure



Search engine powered by ElasticSuite