Tipuri de aur: caracteristici si proprietati de baza

Tipuri de aur: caracteristici si proprietati de baza

Ce este aurul?

Aurul este cel mai dens metal existent. Este un bun conductor de căldură și electricitate. De asemenea, este moale și maleabil și o singura uncie (aprox 30 grame aur fin) poate fi bătută până la 17 metri pătrați în foi extrem de subțiri, numite foi de aur.

Datorită calităților sale unice, aurul a fost si este singura moneda universal acceptata în schimbul bunurilor și serviciilor.

Sub formă de monede, bijuterii sau lingouri, aurul a jucat ocazional un rol major in economia lumii, la cel mai inalt nivel. Deși rolul oficial al aurului în sistemul monetar internațional ajunsese la sfârșit în anii 1970, metalul rămâne un activ de rezervă foarte apreciat și mentionam ca aproximativ 45% din tot aurul mondial este deținut de guverne și bănci centrale în acest scop.

Aurul este încă acceptat de toate națiunile ca mijloc de plată internațională.

Tipuri de aur in functie de marcaje

Marcaj 585 pe bijuterie gia

Cu toate ca majoritatea cunoastem deja marcajele aurului din articolul nostru de blog, este important sa amintim cele mai intalnite tipuri de aur in functie de marcaj (sau karataj), stantat pe fiecare bijuterie in parte.

Exista aur de 9 karate, de 14 karate, de 18 karate si de 24 de karate.

Aurul de 24 de karate inseamna ca, in componenta bijuteriei respective, exista 24 de parti de aur pur, care nu sunt combinate cu alte tipuri de metale.

Aurul de 18 karate contine 18 parti de aur si 6 parti obtinute din aliaje,

iar aurul de 14 karate contine 14 parti de aur si 10 parti realizate din aliaje.

Cel de 9 karate este alcatuit din 9 parti de aur si 15 parti din aliaje.

Este si o alta notatie care ofera informatii despre continutul de aur dintr-o bijuterie. Acesta poate fi exprimat in miimi, fiind marcat si inscriptionat pe bijuterii.

In functie de producator si de legislatia tarii respective, se pot folosi karatele sau miimile. Astfel, cele doua referinte se pot echivala in felul urmator:

1000 miimi = 24 de karate

750 = 18 karate

585 = 14 karate

350 = 9 karate

Prin urmare, aurul este de mai multe tipuri, iar bijuteriile pot fi diferite in functie de compozitia pe care o au.

Tipuri de aur in functie de culoare

culoare aur bijuterie

Culoarea naturala este galbenul intens, insa cu siguranta ai remarcat faptul ca exista mai multe nuante si posibil sa preferi cu ardoare una dintre ele.

Culorile aurului sunt obtinute cu ajutorul aliajelor, care au capacitatea de a spori rezistenta aurului. Astfel, culoarea poate fi schimbata, in asa fel incat rezultatul obtinut sa aiba o anumita nuanta.

Aur galben

Aceasta este culoarea la care se gandesc automat majoritatea oamenilor care aud cuvantul „aur”. In forma sa cea mai pura, metalul este incredibil de moale si nu poate fi folosit pentru bijuterii, de aceea se aliaza cu alte metale pentru a fi intarit. Aurul galben reprezinta rezultatul combinarii aurului pur cu argint, cupru si zinc. Acesta este tipul de aur care se intretine cel mai usor si poate avea suprafata finisata in aur lucios sau mat.

Aur alb

Se obtine prin combinarea aurului cu platina sau, in unele cazuri, cu paladiul. Totodata, aurul alb poate rezulta si in urma amestecului de paladiu, aur, zinc si nichel. Este mult mai durabil decat aurul galben si rezista foarte bine la zgarieturi, motiv pentru care a inceput sa fie tot mai cautat in ultima perioada.

Aur roz

Bijuterie din aur roz cu patternMai este cunoscut si ca aur rosu si reprezinta, defapt, un aliaj intre aurul natural si cupru. Diferenta intre nuantele de roz si rosu este data de intensitate si cantitatea de cupru care se foloseste pentru amestecul cu aur. Acesta este cel mai rezistent tip de aur si ofera o alternativa interesanta pentru bijuteriile confectionate din acest metal pretios, fiind preferat in special pentru modelele cu pattern cum este setul Viper si setul Echilibru sau pentru bijuteriile din aur roz care contin si pietre colorate.

Aur verde

Cunoscut si sub denumirea de electrum, aurul verde rezulta din combinarea argintului cu aur si, uneori, cupru. Nuanta sa nu este foarte intensa si este data intotdeauna de argint.

Aur albastru

Desi nu atat de popular ca alte tipuri de aur, cel albastru este un aliaj de aur cu galiu si indium. Foarte rar, acest produs inca nu a ajuns sa fie comun in randul bijutierilor.

Aur negru

Aurul negru se obtine prin rodiere si realizam bijuterii de acest tip la cerere. Bijuteriile din aur negru cu diamante negre sunt sofisticate si atipice, insa contureaza un stil desavarsit pentru doritori.

Bijuterii clasice din aur alb cu diamante

Chiar daca ai aflat de cate feluri este aurul, poate fi dificil sa alegi bijuteria ideala. De aceea, este important sa ai la dispozitie categorii de bijuterii si explicatii despre culori si marcaje, pentru a-ti usura procesul de selectie. Pe site-ul nostru gasesti toate tipurile de aur, cu exceptia celui de 9k pe care noi il consideram prea slab, iar in magazinele noastre fizice cumparam aur in orice karataj.



Search engine powered by ElasticSuite