Tot ce trebuie sa stii despre marcajele pe bijuteriile din aur

Tot ce trebuie sa stii despre marcajele pe bijuteriile din aur

Cu toate ca majoritatea cunoastem deja marcajele aurului, este important sa amintim ca aurul poate fi usor recunoscut dupa amprenta legala care atesta valoarea incontestabila a acestui metal pretios.

Important de retinut este ca marcajele aurului au fost stabilite in fiecare tara in parte si nu se schimba cu trecerea timpului.

In comert vom gasi cel mai adesea bijuterii de 18 si 14 karate, aurul de 24 karate fiind un metal prea moale pentru bijuterii si care se deformeaza mai repede (bijuteria din aur de 24 karate se va deforma in timpul uzurii si exista riscul pierderii acesteia).

Uneori se vede inscris pe obiect: 14k sau 18k, insa alteori sunt inscrise doar niste cifre care reprezinta titlurile de aur recunoscute si stantate de banca de aur:

pe cel de 14 K – marcajul 585

pe aurul de 18 K – marcaj 750

iar pe cel de 24 K – 1000, iar noi il comercializam sub forma de lingo-uri in toate magazinele Gia.

Mai exista aurul dentar care este de 22k si este folosit in clinicile dentare.

Marcaje aur intalnite in Romania sau KARATAJUL AURULUI

(sursa: www.Swissgold.ro/blog)


999.999 (aurul cel mai curat produs vreodată. Rafinat de Monetăria Perth în 1958)
999.99 (cel mai pur tip de aur existent pe piață)
999.9 (monede de investiții)
999 (echivalentul a 24 de carate)
995 (minim permis în lingouri de aur)
990
986 (cunoscut sub numele de ducat fin, utilizat anterior în Austria si Ungaria)
958.3 (echivalent la 23 carate)
916 (echivalentul a 22 de carate), aurul este folosit în monede de investiții Krugerrand)
900 (a fost cel mai des folosit în Uniunea Monetară Latină)
833 (echivalent la 20 de carate)
750 (echivalent cu 18 carate)
625 (echivalent la 15 carate)
585 (echivalentul a 14 carate)
417 (echivalent cu 10 carate)
375 (echivalentul a 9 carate)
333 (echivalent cu 8 carate, standardul minim de aur în Germania, după 1884)

1. Aurul de 14k este cel mai cautat tip de aur in bijuterii, iar la noi il gasiti cu marcajul 585 pe fiecare bijuterie in parte.

Cercei , coliere , bratari de mana , bratari de picior , inele si multe alte bijuterii realizate din aur de 14k sunt disponibile in shop-urile noastre fizice si online. Sunt unice, create dupa design intern sau selectate cu atentie din fabrici italiene de renume.

cercei din aur de 14k

2. Aurul de 18k il veti intalni cu marcajul 750 pe bijuteriile noastre.

Majoritatea bijuteriilor din aur de 18k le facem cu pietre pretioase : diamante , smaralde , safire , rubine si alte pietre semi-pretioase, precum topazul, citrinul, lemon quartz-ul, tourmaline, tanzanite etc.

Este important de stiut ca fiecare bijuterie pretioasa Gia vine insotita de certificat de calitate a aurului si a pietrelor pretioase.

aur 18k 750

Ce trebuie să știi despre bijuteriile din aur

Așa cum probabil îți este cunoscut, aurul este un metal moale, motiv pentru care acesta este folosit doar sub formă de aliaj, împreună cu alte metale. Puritatea aurului este măsurată în carate și, cu cât aliajul are mai multe carate, cu atât acesta conține mai mult aur pur (și este, totodată, mai moale).

Există mai multe tipuri de aur si culori ale aurului

Bijuteriile din aur sunt realizate din mai multe tipuri de aur, dintre care cele mai răspândite sunt:

  • aurul galben, ce poate conține aur, argint, cupru și zinc

  • aurul alb, un aliaj între aur galben și un metal alb precum paladiul sau manganul

  • aurul roz, ce se poate realiza din aur și cupru.

Asadar vorbim despre CULORI ALE AURULUI si va prezentam cum se obtin culorile:

Câteva dintre combinațiile populare de aur + aliaje și rezultatele acestora sunt:

  • Aur pur + Argint fin + Cupru = aur galben, care păstrează intensitatea culorii naturale a aurului pur;
  • Aur pur + Cupru + Zinc + Paladium = aur alb – este de fapt un gri foarte deschis, ușor gălbui, cu aspect metalic. A devenit popular în lume după anii 1920, ca alternativă la platină;
  • Aur pur + Cupru + Argint fin + Zinc = aur rose;
  • Aur pur + Cupru + Argint + Zinc = aur verde – o culoare galbenă cu tentă verzuie;
  • Aur pur + iridiu sau galiu = aur albastru sau aur pur + aluminiu în anumite condiții = aur violet – dar sunt aliaje mult prea casante pentru a fi utilizate în bijuterie;
  • Aliaj de aur + tratament de suprafață aplicat galvanic sau prin laser = aur negru

Pentru a crește strălucirea și durabilitatea bijuteriilor din aur, se practică placarea cu rodiu – un metal nobil, dur, rar, de culoarea argintiu deschis. De aceea, în cazul anumitor bijuterii veți auzi expresia: „cu un strat de rodiu aplicat”.

Un avantaj al rezistenței obținute prin alierea aurului este capacitatea bijuteriilor de a fi mai bine șlefuite: astfel, se obține o putere de reflexie a luminii crescută față decât cea a aurului pur, fin, iar bijuteria va străluci într-un mod remarcabil si elegant!

Dacă vei cumpăra bijuterii de la noi, vei primi un certificat de calitate care atestă autenticitatea bijuteriei achiziționate si vei regasi titlul de aur marcat pe fiecare bijuterie. În cazul în care ai primit o bijuterie cadou sau vrei să achiziționezi una dintr-o sursă care nu inspiră încredere, îți recomandăm să apelezi doar la Autoritățile specializate pentru a-ți confirma sau infirma rezultatele verificarii unei bijuterii din aur. Banca de aur a fiecarei tari este responsabila cu marcarea titlului de aur pe fiecare bijuterie in parte.

După standardele americane, bijuteriile din aur care au mai puțin de 10 carate sunt false. Numărul de carate este, așa cum am stabilit anterior, inscripționat pe orice bijuterie din aur, alături de numărul ce indică puritatea aurului. Aurul pur de 24 de carate are marcajul 999, însă este un metal prea moale, care nu se utilizează pentru realizarea bijuteriilor din aur. Cele mai întâlnite sunt bijuteriile din aur de 18k, marcate cu 750 și cele din aur de 14k, marcate cu 585.

Vrei sa afli mai multe sau sa vezi cu ochii tai cum arata marcajele pe bijuterii? Te invitam in oricare magazin Gia. Consilierele noastre iti vor indica marcajele cu lupa si iti vor povesti despre puterea aurului si valoarea lui in viata oricarui om.

www.bijuteria-gia.ro




Search engine powered by ElasticSuite