Ce inseamna ceas quartz? Iata cum functioneaza acest mecanism si care sunt avantajele sale

Ce inseamna ceas quartz? Iata cum functioneaza acest mecanism si care sunt avantajele sale

Pentru a înțelege ceasurile quartz, trebuie să înțelegem mai întâi modalitățile standard în care sunt alimentate ceasurile. Există trei tipuri principale de mișcări, sau tipuri de energie, utilizate în ceasurile de pe piață, astăzi:

  • Mecanic
  • Automat
  • Cuarț sau Cuarț solar

Un ceas quartz este un ceas alimentat de o baterie sau celulă solară, în care cronometrarea este reglată de un cristal cuarț care vibrează la o anumită frecvență. Ceasurile quartz diferă de ceasurile mecanice prin faptul că sunt de obicei mai precise și se autosusțin timp de 12 luni sau mai mult.

Cum funcționează un ceas quartz?

Pe vremuri, cuarțul era o tehnologie de ultimă oră care aproape a răsturnat întreaga industrie a ceasului. Îndreptându-se spre ceea ce este considerată Revoluția Cuarțului sau o Criză a Cuarțului (în funcție de sentimentele tale), cuarțul a arătat repede ca cel mai eficient și precis mod de a spune ora nu a fost printr-o rețea complexă de roți dințate, ci cu un simplu cristal, baterie și motoare minuscule.

Utilizarea acestei noi tehnologii de menținere a timpului a fost considerată de neiertat pentru unii, deoarece a perturbat statutul lumii de bobinare a ceasurilor.

Să nu uităm că un ceas quartz, cu excepția schimbării ocazionale a bateriilor, are nevoie de mult mai puțin servis decât alternativa sa mecanică. Pentru o clipă, să uităm că cuarțul este mai precis la indicarea orei decât chiar și cele mai scumpe și mai bine reglate ceasuri mecanice. De asemenea, spre deosebire de ceasurile mecanice, gravitația nu afectează deloc funcționarea interioară, așa că un ceas cu cuarț arată ora la fel de bine atunci când vă aflați în adâncurile oceanului într-un submarin, precum o face atunci când urci pe cel mai înalt munte. Uitați si că cuarțul este mai accesibil decât ceasurile mecanice.

quartz-how-to.jpg

De ce sunt folosite cristalele cuarț la ceasuri?

Toate toate ceasurile elvetiene au nevoie de un element oscilant, de reglare pentru a menține ora exactă. În ceasurile mecanice, acesta există sub forma unui arc de echilibru. Pentru un ceas cuarț, totuși, există un mic cristal cuarț tăiat în formă de diapazon.

Cuarțul vibrează în mod natural la o frecvență exactă și conține proprietăți piezoelectrice, ceea ce înseamnă că atunci când este presurizat, produce un mic volt de electricitate. Inversul acestui lucru este de asemenea adevărat, astfel că atunci când un curent electric este trecut prin cuarț, acesta vibrează, de obicei, de 32.768 de ori pe secundă.

Cele mai multe ceasuri cu mișcare quartz au o precizie garantată de aproximativ 15 secunde plus sau aproximativ o lună. Această precizie este superioara chiar și celor mai bune ceasuri mecanice.

Singurul inamic al ceasului quartz? Temperatura.

quartz-oscillator.jpg

CARE ESTE DE FAPT FUNCȚIONAREA INTERIOARĂ A UNUI CEAS CUARȚ?

  1. O baterie furnizează curent circuitului microcipului.
  2. Un circuit cu microcip face ca cristalul cuarț al diapazonului tăiat cu precizie să vibreze de 32768 de ori pe secundă.
  3. Un alt circuit cu microcip detectează oscilațiile cristalului și le transformă în impulsuri electrice obișnuite, unul pe secundă.
  4. Aceste impulsuri electrice antrenează motorul electric pas cu pas în miniatură și convertesc energia electrică în putere mecanică.
  5. Motorul electric pas cu pas rotește, de asemenea, minusculele trepte.
  6. Aceste roți dințate minuscule conduc acțiunile în jurul cadranului ceasului pentru a păstra timpul.

De ce unele ceasuri quartz au bijuterii?

Bijuteriile din orice ceas servesc doar unui singur scop: pentru a reduce frecarea. În lumea ceasurilor, bijuteriile sunt folosite pentru a asigura angrenajele și piesele care se rotesc de alte locuri cu frecare mare, pentru a reduce căldura cauzată și pentru a asigura longevitatea generală a ceasului.

De ce ceasurile quartz pierd timp?

Acest lucru este neobișnuit, dar se întâmplă. Ceasul cuarț va pierde timp în 3 condiții, dar toate cele trei pot fi evitate din punct de vedere tehnic.

1. Cel mai evident este șocul. Dacă scăpați și loviți ceasul, acesta poate muta butoanele din poziție și, prin urmare, va arata ora incorectă. Unele ceasuri, cum ar fi G-Shock, sunt concepute special pentru a evita acest lucru, iar altele chiar au o corecție automată, in cazul unui șoc.


2. Următoarea conditie este, de asemenea, ușor evidenta, în măsura în care toate lucrurile alimentate cu baterii au nevoie ocazional de baterii noi. Unele ceasuri vor încetini atunci când bateria se descarcă, altele au un „mod de consum redus” prin care ceasul întrerupe anunțul secund timp de 1-3 secunde pentru a indica că puterea este scăzută și că bateria trebuie înlocuită. În aceste circumstanțe, ar trebui să vă duceți ceasul la un service de reparații autorizat cât mai curând posibil. Uneori, bateriile uzate se pot scurge, iar acidul, deși ușor, poate deteriora iremediabil interiorul unui ceas. Dacă aveți un ceas quartz alimentat cu energie solară (de exemplu, Bering Solar) și acesta intră în modul de consum redus, lăsați-l în lumină puternică timp de aproximativ o oră pentru a-l reporni în modul normal.


3. Ultima conditie, cea mai rara și cea mai confuza, este căldura. Temperaturile variate pot influența capacitatea de lucru a ceasului, făcându-l să funcționeze diferit, ceea ce poate încetini viteza cu care rulează ceasul. Acest efect poate fi diminuat de două lucruri: primul, mișcările cu bijuterii. Bijuteriile disipă căldura și ajută ceasul să funcționeze fără probleme în toate ocaziile. Acest lucru este cunoscut sub numele de termocompensare. Termocompensarea este o tehnologie incredibilă care protejează în esență funcționarea interioară pentru factorii externi de căldură. Deși nu este întotdeauna recomandabil, păstrarea ceasului aprins poate rezolva această problemă dacă descoperiți că al dvs suferă.

Al doilea lucru care poate diminua caldura este sa menți temperatura încheieturii mâinii tale, egală. Suna ciudat insa ajuta mai ales dacă ai un ceas mai vechi cu mișcare quartz.

DECI, PE SCURT, DE CE MERITĂ SĂ INVESTEȘTI ÎN CEASURILE QUARTZ?

ceas quartz Longines

Ce le lipsește ceasurilor cuarț în bază istorică, excelează în următoarele trei domenii:

  1. Practicitate
  2. Mărime
  3. Durabilitate

1. Practicitatea

Caracterul practic pur al cuarțului este că aceste ceasuri au o rezervă de putere care, literalmente, durează toată viața. Așa că, odată ce îți setezi ceasul, rareori va trebui să-l atingi din nou. Poți să-ți uiți ceasul quartz pe tejghea, să-l ridici șase luni mai târziu și iată-l, gata de a fi purtat imediat.

2. Mărimea

Mărimea este un factor URIAȘ. Datorită mișcării de dimensiuni mai mici, ceasurile quartz pot fi mai subțiri și mai mici decât ceasurile automate. Carcasele de ceas mai mici sunt esențiale atunci când aveți o încheietură mai mică. Ceasurile cuarț tind să se așeze mai plat decât unul mecanic, deoarece piesele lor nu ocupă atât de mult spațiu, ceea ce înseamnă, de asemenea, că alunecă mai ușor sub manșete și mâneci.

3. Durabilitatea

Este demn de remarcat faptul că mișcările quartz sunt adesea mai durabile decât ceasurile mecanice. Dacă lucrați manual sau doar vă bucurați de aer liber și de potențialele pericole legate de ceas, atunci un ceas quartz este perfect pentru dvs.

În final, bătălia dintre ceasurile quartz, cele mecanice și cele automate va fi câștigată de preferințele și utilizarea purtătorului. Da, vor exista întotdeauna oameni care spun că ceasul automat este o alegere autentică. Sau că cel puțin ceasurile automate au moștenit integritatea ceasului mecanic. Dar spuneți-mi, cum devine mai autentic decât o piatră veche care creează electricitate atunci când este vibrată la o anumită frecvență? Adică, e super tare. Dar înainte de apariția cuarțului, pasionații de ceasuri din întreaga lume au spus câteva lucruri destul de groaznice despre cele automate. Este nevoie de timp, uneori de zeci de ani, pentru a te obișnui cu noile tehnologii într-o lume in care totul este despre atemporalitate și lux, care cu adevarat este în detalii.



Search engine powered by ElasticSuite