Proprietățile smaraldului. Tot ce trebuie să știi despre această piatră prețioasă

Proprietățile smaraldului. Tot ce trebuie să știi despre această piatră prețioasă

Adorate din cele mai vechi timpuri de către regine sau celebrități, smaraldele ocupă un loc de cinste pe o posibilă ”coroană” a celor mai prețioase cristale. Alături de diamant, rubin și safir, smaraldul se numără printre cele mai valoroase materiale care pot intra în componența unor bijuterii.

Valoarea, dar și frumusețea unui inel sau colier cu smarald sunt date de culoarea și modul în care este tăiată această piatră. De altfel, frumusețea hipnotizantă și unicitatea culorii au făcut ca acest mineral să fie apreciat încă de pe vremea aztecilor sau incașilor, civilizații care îl considerau un cristal sfânt.

Chiar și la această oră, este privită drept „piatra regilor”, unele dintre cele mai faimoase smaralde, tăiate și proiectate de către bijutieri celebri, aflându-se în muzee renumite sau fiind vândute la licitații pentru sume enorme.

Din ghidul de mai jos vei afla mai multe despre proprietățile care fac din smarald o piatră atât de fascinantă.

Informații generale despre smarald

Smaraldul face parte din categoria berilelor, fiind una dintre cele mai prețioase minerale, alături de diamant, safir și rubin. Primele mine de smarald au fost identificate în Egipt, existența acestora datând de peste 4000 de ani în urmă, fiind deținute chiar de către Regina Cleopatra. Smaraldele au devenit pietrele ei favorite, mulți considerând că purtarea unor astfel de podoabe contribuie la secretul tinereții și frumuseții sale. Alte legende afirmă că smaraldele sunt unele dintre cele patru geme care i-au conferit regelui Solomon puterea și înțelepciunea.

Smaraldele care existau în America de Sud, în zona Columbiei de azi, au fost extrase de către exploratorii spanioli, când aceștia au cucerit Lumea Nouă. Exploatarea și comerțul lor intensiv au făcut ca ele să fie tot mai apreciate în rândul regalităților europene sau asiatice de-a lungul timpului. Cele mai rare pietre de acest fel se mai găsesc azi la poalele Munților Anzi, dar există depozite de smarald și în Namibia, Canada, S.U.A sau Africa de Sud.

Care sunt proprietățile smaraldului

Smaraldele au o minunată culoare verde, distinctă, care poate varia însă de la verde albăstrui spre tonuri ușor gălbui. Există însă și smaralde naturale de culoare roșie, albastră, galbenă sau roz.

Cristalul care are în componență și minerale precum morganit, de culoare roz, acvamarin sau heliodor galben, precum și alți berili are una dintre cele mai vibrante nuanțe, de verde-albastru. Culoarea acestui cristal, de la care provine și denumirea sa - de smaragdus în greaca veche, sau esmeralde, în franceză-, este cauzată de impuritățile de crom și vanadiu pe care le conține. Alături de tăietură, nuanța este un indicator prețios în ceea ce privește calitatea și prețul bijuteriilor cu smarald.

Printre alte proprietăți importante ale acestor pietre prețioase se numără claritatea, duritatea și direcția de scindare. Ca și duritate, este ceva mai fragil, aflându-se pe locul opt pe scara Mohs, după diamant, rubin și safir. Compoziția chimică este Be3Al2(SiO3)6, iar greutatea specifică 2,7 - 2,8.

Cum se formează smaraldul

Smaraldul, cea mai valoroasă piatră din familia berilelor, se formează diferit față de alte minerale, atunci când sunt îndeplinite condițiile de presiune și temperatură pentru ca un cristal pur, lipsit de culoare să primească suficiente impurități pentru a-l colora. Tipul de cristalizare din timpul răcirii determină și felul în care poate fi tăiat, mai mult sau mai puțin dificil.

Modul de formare este însă unul din principalele motive pentru care un smarald este mai greu în carate, acesta fiind un criteriu important care determină prețul unui astfel de cristal. Incluziunile, favorizate de felul în care se produce formarea cristalului, sunt inerente, și nu scad valoarea unei bijuterii. Pietrele care nu au incluziuni vizibile cu ochiul liber sau fisuri subtile sunt extrem de rare, astfel de geme fiind piese de colecție sau vândute, ca atare, cu sume foarte mari, în special la licitații.

Care sunt principalele aspecte ale unui smarald

  • Gradele de calitate ale smaraldului

Smaraldele sunt clasificate drept pietre prețioase de tip III, neclaritățile fiind cele care îi determină calitatea și costul. Fiecare smarald natural are caracteristici vizibile, care pot fi incluziuni, fracturi la suprafață sau fracturi tratate. Incluziunile de tip ”pânză de păianjen” fac din această piatră una aparte. Un smarald desăvârșit are claritate mai mare și drept culoare, un verde roial perfect.

Cea mai înaltă calitate a unei pietre de smarald este cea de tip AAA. Culoarea unor astfel de cristale este verde mediu până la verde închis, fiind foarte puțin incluse și având cel mai mare preț pe carat. Sunt și cel mai rar întâlnite, doar 9% din pietrele extrase anual având aceste caracteristici.

Inelul EMERALD DREAM este cel mai frumos vis implinit. Cu smaralde naturale columbiene de gradatie AAA si diamante de top, te va fascina mereu cu nobletea si culoarea desavarsita a smaraldelor naturale. Smaraldele columbiene sunt renumite pentru culoarea aparte si sunt mai scumpe decât alte smaralde.

Smaraldele de tip AA sau A, extrase în procente de 18-29%, sunt folosite de către marile case, ateliere sau magazine de bijuterii, fiind montate de regulă alături de aur și mici diamante. Atunci când vrei să achiziționezi o bijuterie de acest fel trebuie să ai în vedere și modul de setare pe metal, deoarece culorile acestora influențează și scot în evidență în mod diferit cristalul.

  • Caratele

Numărul de carate ale unui smarald poate varia de la 0,05 la câteva sute, acestea fiind piesele extrem de rare, aflate în muzee. Un smarald de 0,2 ct poate avea dimensiunile de 4x3 mm, în timp ce pentru 1,0 ct de 7x5 mm.

Cu toate acestea, caratajul nu este unul dintre cei ”4C” determinanți atunci când vine vorba de calitățile pietrelor prețioase. În cazul smaraldelor, în rândul bijutierilor contează cât de dificil va fi să găsească un cristal care să întrunească aceleași calități.

  • Tăietura smaraldului

Forma și greutatea din starea brută a cristalului sunt criteriile care determină modul în care urmează să fie tăiată piatra de smarald. Un șlefuitor priceput trebuie să aibă în vedere și incluziunile sau locul în care acestea sunt amplasate pe suprafață, deoarece și în funcție de aceste criterii se poate tăia cristalul mai greu sau mai ușor.

Cele mai potrivite pentru a scoate în evidență culoarea și claritatea cristalului sunt tăieturile de formă dreptunghiulară, octogonală, tip cabochon, potrivite pentru inele, inele de logodnă sau coliere. Pietrele mici sau medii pot fi tăiate și în formă rotundă, ovală sau pară.


Exemple de bijuterii cu smarald

Smaraldul Gia

Cu o tăietură și un format impecabil, inelul BestSeller cu smarald de la bijuteria-gia.ro este din aur alb de 18k, cu diamante de culoare G și claritate VS1. Este un inel care fascinează, o femeie fiind imaginată astfel într-o aură și strălucire regală.

Piatra are tăietura Ottagon, iar prin contopirea fragmentelor de smarald veritabil, am reusit sa aplicam SUSTENABILITATEA in domeniul nostru. Fragmentele si praful de smarald sunt aspirate de la alte taieturi si contopite intr-o singura piatra, prin tehnica hidrotermala, de presare înaltă la rece. Astfel, piatra prețioasă întreagă își păstrează toate proprietățile naturale, și anume culoarea, opacitatea și imperfecțiunile specifice smaraldului natural din care fac parte.

Inelul EMERALD DREAM este cel mai frumos vis implinit. Cu smaralde naturale columbiene de gradatie AAA si diamante de top, te va fascina mereu cu nobletea si culoarea desavarsita a smaraldelor naturale.

Acest colier are un smarald de 0.80 ct tăiat cobochon. Cristalul este înconjurat de mici diamante de 0.04 ct, toate montat pe un lanț cu pandant din metal prețios.

Cum întreții bijuteriile cu smaralde: sfaturi utile

În cazul smaraldelor, curățarea trebuie făcută atent, deoarece intervenția mecanică poate afecta suprafața. Chiar și metodele cu ultrasunete sau abur pot fisura sau sparge smaraldele, și pot elimina uleiurile sau alte tratamente de umplere a fracturilor.

Este recomandat să apelezi la un bijutier profesionist (atelierul nostru din Timisoara, se afla pe str Carol Telbisz, nr 4) pentru a îngriji periodic o astfel de piatră delicată, iar acasă o poți spăla cu apă călduță și o perie moale.

Tot ce îți mai rămâne de făcut este să o îngrijești atent, și să te bucuri de toate proprietățile și calitățile acestei pietre prețioase, cu o culoare fascinantă!



Search engine powered by ElasticSuite