Taierea corecta permite diamantului sa-si elibereze intregul potential de stralucire.

Un diamant bine taiat va fi mai frumos si mai valoros fata de un diamant prelucrat cu neindemanare, pentru ca va permite luminii sa curga in jos sau in laterale, scazand intensitatea stralucirii diamantului.

Taierea diamantelor este clasificata in 5 categorii distincte:

IDEAL (ideala)

Este taietura care evidentiaza cel mai bine stralucirea diamantului. Este intalnita la aproximativ 1% din diamante. Este cea mai inalta clasa de poloneza si simetrie, reflecta toata lumina care intra in diamant. Este o taietura extrem de rara si deosebita.

EXCELLENT (excelenta)

Aceasta taietura este aproape la fel de rara. Este intalnita la aproximativ la 3% din diamante. Este taietura care refecta toata lumina.

VERY GOOD (foarte buna)

Aceasta taietura este intalnita la aproximativ 15% din diamante, reflecta aproape la fel de multa lumina ca taietura excelenta, se gaseste, de obicei, la diamantele mai mari, iar preturile sunt mult mai accesibile.

GOOD (buna)

Aceasta taietura este intalnita la 25% din diamante. Reflecta mare parte din lumina care intra si este optiunea cea mai buna pentru taierea diamantelor foarte mari, astfel incat sa nu se piarda foarte mult din caratajul diamantului.

FAIR(corecta)

Aceasta taietura este intalnita la 35% din diamante. Este o taietura acceptabila, nu vor fi la fel de stralucitioare ca cele cu o taietura buna iar pretul lor este mai mic.

POOR (slaba)

Diamantele cu taietura “poor” au forma alungita sau plata (ingusta), de aceea o mica parte din lumina care intra se reflecta in laterale si in partea inferioara. Bijuteria Gia nu foloseste aceasta categorie de diamante pentru bijuteriile cu diamante. Va recomandam numai diamantele cu taietura EXCELENTE (EX) si FOARTE BUNE (VG).

Simetria

Este o evaluare a consistentei cu care fatetele adiacente se intalnesc in acelasi punct. Mai este, adesea, numita simetrie “punct de intalnire“. Cu cat simetria este mai mare, cu atat diamantul arata mai frumos, permite luminii sa reflecte dintr-o fateta in alta si atunci diamantul va arata ca o expozie de lumina si stalucire.

Alege forma preferarata de diamant

Un prim pas in alegerea unei bijuterii cu diamant consta in a te decide ce forma de diamant sau piatra pretioasa preferi si ti se potriveste personalitatii.

Fiecare forma are o personalitate diferita si o frumusete aparte care umple gusturi si preferinte diferite. Cel mai important lucru este sa stiti cand alegi un inel de logodna cu diamant sau un cadou, ce preferinte are persoana iubita. Daca stii ca prefera o anumita forma a diamantului, atunci acest lucru ar trebui tratat cu atentia care merita.

ROTUND(BRILIANT)

Taietura rotunda a diamantului este cea mai populara la inele cu diamant rotund si cea mai des intalnita. Este superioara altor forme prin popularitate, aceasta este intalnita la aproximativ 75% din toate diamantele vandute. Este cel mai bine proportionat si fatetat diamant. Aceasta taietura a fost inventata de Marcel Tolkowsky in 1919. Diamantul este taiat in unghiuri si proportii ideale, are 57 de fatete si asta il face sa fie cel mai stralucitor dintre toate diamantele.

PATRAT (PRINCESS)

Aceasta este cea mai populara forma non-rotund de diamant. Taietura Princess are colturile intr-un unghi de 90 grade, ceea ce face ca forma finala a diamantului sa fie de patrat. Stralucirea frumoasa si taietura unica a acestei pietre fac sa fie printre favorite printre inelul cu diamant forma patrat

ASSHER

Aceasta taietura in forma de octogon are colturi adanci impodobite. Este foarte asemanatoare cu taietura emerald cut cu exceptia faptului ca este patrata. Creeaza un efect de “hol de oglinzi” atunci cand te uiti adanc in piatra. Aceasta forma evidentiaza claritatea. Important de stiut este sa alegeti un diamant de o claritate buna cand achizitionati o bijuterie cu aceasta forma de diamant. Noi avem inele cu pietre pretioase cu taietura Asher

CUSHION

Diamantele taiate in forma Cushion au colturile rotunjite si fatetele mai mari pentru a mari stralucirea. Aceasta este o taietura clasica, foarte in voga in anii 1880 si la inceputul anilor 1900. De asemenea, se bucura de o popularitate reinnoita in ultimii ani, datorita farmecului clasic si romantic.

OVAL

Diamantul oval are o stralucire frumoasa, asemenea unui diamant rotund. Este o forma indragita datorita faptului ca pune in valoare degetele lungi si subtiri, poate fi o varianta frumoasa pentru un inel de logodna cu diamant.

EMERALD

Dupa cum spune si numele, smarald este o taietura care este foarte folosita pentru smarald dar este foarte populara si pentru diamante. Este cunoscuta pentru frumusetea si exactitatea sa. Un aspect unic al diamantului emerald taiat in acesta forma il reprezinta taieturile treptate ale pavilionului ce creeaza un aspect optic unic datorita masei sale mai mari.

PEAR (para) – LACRIMA

Se numeste de si lacrima pentru punctul sau unic si capatul rotunjit. Este una din formele care pune foarte mult in evidenta culoarea, cum ar fi diamantele colorate sau pietrele pretioase. Aspectul unic al formei permite o alegere variata pentru bijuterile cu diamante. De asemenea, creeaza un efect de subtiere a degetului pentru inelul cu diamant lacrima.

MARQUISE

Forma alungita a diamantului marquise taiat este magulitor si distinctiv, poate maximiza greutatea caratei, oferind un diamant mult mai mare. Acesta forma regala, care isi are originea in curtea regelui Ludovic al XIV-lea al Frantei, este, de asemenea, numit “mica barca“. Acest diamant arata foarte frumos cu pietre laterale in forma rotunda, combinatia perfecta pentru un inel cu diamante.

INIMA (HEART)

Diamantul in forma de inima are un aranjament fatetat in stil stralucitor si un contur cu doi lobi. Aceasta forma unica defineste foarte clar simbolul iubirii, fiind cadoul perfect pentru a oferi o bijuterie cu diamant cu aceasta forma.

Exemple cu diamant inima: