Inelul de logodna este mai mult decat un simplu accesoriu – el simbolizeaza promisiunea unui viitor impreuna. Totusi, pe ce deget ar trebui purtat si de ce? Traditiile difera de la o cultura la alta, iar semnificatiile din spatele acestui gest sunt pline de istorie si simbolism. Daca te intrebi care este degetul potrivit pentru a expune aceasta emblema a iubirii si ce explicatii stau la baza alegerii, descopera in continuare toate detaliile care fac din purtarea inelului de logodna un ritual special!
Vena amoris - istoria fascinanta a traditiei purtarii inelului de logodna
Traditia purtarii inelului de logodna are origini stravechi, fiind practica in multe culturi inca din antichitate. De exemplu, vechii egipteni erau cunoscuti pentru schimbul de inele ca simbol al iubirii. In acele timpuri, inelele erau confectionate din ierburi impletite sau din piele si erau purtate pe degetul inelar al mainii stangi, loc in care se credea ca exista o „vena a iubirii” (Vena amoris), care duce direct la inima - total fals!
In perioada romana, inelul de logodna a inceput sa capete o semnificatie mai profunda. Pe atunci, inelele erau fabricate din fier si reprezentau un indiciu al proprietatii si al controlului. In timpul imperiului roman, barbatii ofereau femeilor inele de logodna ca o promisiune de casatorie, dar si ca o dovada a intentiei lor de a-si indeplini obligatiile financiare.
Evolutia semnificatiei inelului de logodna a continuat si in Evul Mediu, cand modelele de bijuterii cu pietre pretioase au devenit populare. In acea perioada, inelul de logodna a inceput sa fie vazut mai mult ca o dovada a angajamentului si a promisiunii de casatorie.
Cu toate acestea, adevarata revolutie in materie de inele de logodna a avut loc in epoca victoriana, atunci cand, datorita descoperirii minelor de diamante in Africa de Sud, bijuteriile cu diamante au devenit accesibile si au fost rapid adoptate ca standard pentru inelele de logodna.
Pe ce deget se poarta inelul de logodna si de ce?
Traditia purtarii inelului de logodna pe degetul inelar al mainii stangi este un obicei adoptat in aproape toata lumea, inclusiv in Romania. Inelul de logodna se poarta, in general, pe degetul inelar al mainii stangi din motive practice si simbolice. In primul rand, mana stanga este adesea mai putin utilizata, protejand astfel inelul de potentialele deteriorari. In al doilea rand, pozitionarea inelului pe aceasta mana si deget pastreaza esenta credintei antice, legata de legatura directa cu inima.
Pe ce deget poarta barbatii inelul de logodna?
Da, ai inteles bine! Desi vorbim despre o tendinta nu foarte populara, exista si barbati, inclusiv celebritati, care aleg nu doar sa ofere ci si sa poarte chiar ei un inel de logodna, ca semn al egalitatii de gen. In plus, vedetele au facut ca acest gest sa fie mai acceptabil...sau chiar dezirabil! Unul dintre cele mai faimoase prezente masculine ale lumii, Ed Sheeran, a fost fotografiat purtand o astfel de bijuterie dupa ce si-a anuntat logodna, pe 19 ianuarie 2018. De
Aceasta tendinta mica, dar in crestere, este partial un semn al egalitatii de gen si sexuale in crestere, legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex in Marea Britanie facand inelele de logodna pentru barbati mai cautate.
Pe de alta parte, tendinta este condusa de celebritati si, prin urmare, este cea mai raspandita printre cei constienti de moda. Celebritatile au facut, in general, mai acceptabil, sau chiar dezirabil, ca barbatii sa poarte bijuterii, cum ar fi cerceii cu diamante.Unul dintre cei mai faimosi barbati celebri care au purtat un inel de logodna este Ed Sheeran, care si-a anuntat logodna pe 19 ianuarie 2018. Bijuteria era purtata pe inelar, la mana stanga. De asemenea, primul sot al lui Scarlett Johansson, Ryan Reynolds, purta un inel de logodna, la fel si cantaretul Michael Bubble.
Inelul de logodna si verigheta se poarta pe acelasi deget?
Inelul de logodna este o promisiune de angajament, un simbol al deciziei de a se casatori cu persoana iubita. Insa, odata cu oficierea ceremoniei de nunta, se adauga verigheta, care semnifica unirea permanenta a celor doua persoane prin casatorie, reprezentand un angajament pe viata, un juramant de loialitate si dragoste eterna.
Purtarea corecta a acestor bijuterii are de asemenea un protocol. In mod traditional, inelul de logodna este purtat mai aproape de varful degetului, urmand ca la ceremonia de nunta, acesta sa fie mutat temporar pe degetul drept, pentru a face loc verighetei. Dupa incheierea ceremoniei, inelul de logodna este remutat pe degetul stang, deasupra verighetei, astfel incat acesta sa se afle mai aproape de inima.
Totusi, exista si exceptii de la aceasta regula, in functie de variatiile culturale. In unele culturi, inelul de logodna este purtat pe un deget diferit, sau doar unul dintre inele este purtat. De exemplu, in India, inelul de logodna este purtat pe degetul inelar al mainii drepte, in timp ce verigheta este purtata pe degetul inelar al mainii stangi.
Știai că...?
- Verigheta nu este folosita in ceremoniile traditionale de nunta musulmane, dar daca este purtata una, poate merge fie pe degetul inelar stang, fie pe cel drept?
- Cultura indiana nu a inclus niciodata in mod traditional inele. Dar acum, cu influenta occidentala, inelele de logodna cu diamante au devenit mult mai comune.
Diferentele culturale: pe ce deget se poarta inelul de logodna in diverse culturi si traditii?
Diferentele culturale joaca un rol semnificativ in determinarea degetului pe care se poarta inelul de logodna. In numeroase culturi occidentale, este o norma sa porti inelul de logodna pe degetul inelar al mainii stangi, insa aceasta nu este o regula universala. In tarile nordice, precum Danemarca, Norvegia si Islanda, traditia cere ca inelele de logodna sa fie purtate pe mana dreapta, considerata a fi mana actiunii si a puterii, si astfel, simbolizeaza angajamentul si promisiunea de casatorie. Acesta este obiceiul raspandit in multe tari, inclusiv Rusia, India, Tarile de Jos, Spania, Bulgaria, Serbia, Lituania, Grecia, Polonia, Austria, Ungaria si Venezuela.
Pe langa geografie, semnificatia culturala a degetelor pe care sunt purtate inelele de logodna poate varia. De exemplu, in anumite culturi asiatice, cum ar fi cea chineza, inelul de logodna este purtat pe degetul mijlociu. Acest obicei deriva din credinta ca degetul mijlociu este conectat direct cu inima, simbolizand astfel dragostea si devotamentul partenerului.
Traditiile nu sunt insa imutabile; in unele culturi, obiceiurile privind purtarea inelului de logodna s-au schimbat in ultimii ani sau decenii. Aceste modificari pot fi atribuite influentelor externe, precum globalizarea, sau evolutiei normelor sociale. De exemplu, in Japonia, purtarea inelului de logodna pe mana stanga este un obicei relativ nou, adoptat in urma influentei culturii occidentale.
Curiozitati despre purtarea inelelor de casatorie in diverse culturi
Stiai ca...
- Din punct de vedere religios, ca regula generala, rezervarea manii stangi pentru a purta inelul de logodna este o cutuma raspandita in randul protestantilor, in timp ce mana dreapta este preferata de catolici?
- Cuplurile evreiesti moderne plaseaza adesea verigheta pe degetul inelar al mainii drepte in timpul ceremoniei de casatorie si apoi o poarta pe degetul inelar al mainii stangi dupa ceremonie? Cu toate acestea, conform vechii traditii, si vazuta si astazi in unele dintre ceremoniile evreiesti mai conservatoare, se folosesc degetul aratator sau degetul mare.
- In mod curios, desi nu din motive religioase, in Brazilia inelul este mai intai plasat pe degetul inelar al mainii drepte, apoi schimbat in mana stanga in timpul ceremoniei de nunta?
- Inelele de logodna sunt purtate in mai multe tari islamice din Asia de Sud si Asia de Vest, iar barbatii le poarta de obicei pe mana dreapta, iar femeile pe mana stanga?
Povesti si superstitii legate de purtarea inelului de logodna
Superstitiile legate de inelul de logodna au o origine invaluita in mituri si povestiri din vremuri stravechi. Traditia purtarii acestui inel a luat nastere in Egiptul Antic, unde se credea ca inelul simbolizeaza un cerc al vietii vesnice si al iubirii interminabile. In Evul Mediu, inelul de logodna a inceput sa fie vazut ca o promisiune de fidelitate si ca un talisman care aduce noroc si protejeaza impotriva spiritelor rele.
De-a lungul timpului, superstitiile s-au dezvoltat si au luat forme variate, in functie de cultura si traditiile fiecarui popor. In ceea ce priveste materialele din care este confectionat inelul de logodna, exista superstitii legate de fiecare tip de metal sau piatra folosita. De exemplu, se crede ca diamantele aduc noroc si prosperitate, in timp ce inelele de aurul simbolizeaza puritatea si eternitatea iubirii.
Pe langa acestea, exista si superstitii legate de modul de purtare a inelului de logodna. In multe culturi, se crede ca daca inelul de logodna cade, acesta este un semn rau, indicand posibile probleme in relatie sau in casnicie. Altii, cred ca marimea diamantului pe inel reflecta puterea iubirii dintre parteneri.