Curiozitati despre diamante. Informatii interesante despre cea mai iubita piatra pretioasa

Curiozitati despre diamante. Informatii interesante despre cea mai iubita piatra pretioasa

Despre diamante si istoria acestora

Ce tipuri de diamante exista?

Diamante naturale

Diamantele create in laborator

Diamante tratate

Diamante naturale colorate

Care sunt principalele culori ale diamantelor?

Curiozitati uimitoare despre diamante

Pentru ce accesorii cu diamante poti opta?

Bratara cu diamante

Inel de logodna cu diamant

Cercei cu diamante

Despre diamante si istoria acestora

Diamantele sunt singurele pietre pretioase formate dintr-un singur element chimic - carbonul. Datorita modului aparte in care sunt aranjati atomii de carbon in structura pietrelor, acestea ofera o rezistenta extrem de mare, dar si o stralucrire spectaculoasa.

Cele mai vechi diamante au fost descoperite in India, in secolul al IV-lea î.Hr., insa au luat nastere cu mult timp inainte, avand pana la 3.5 miliarde de ani. Chiar si cele mai recent formate diamante naturale au o vechime de aproximativ 900 de milioane de ani.

In istorie, diamantele au fost folosite pentru impodobirea coroanelor regale, dar si a inelelor de logodna oferite de aristocrati. Se presupune ca cea mai veche bijuterie cu diamant este coroana unei regine maghiare ce dateaza din 1074, iar cel mai vechi inel de logodna cu diamant a fost fabricat in 1477, la cererea Arhiducelui Maximilian al Austriei.

Desi pe vremuri bijuteriile cu diamante erau o raritate, epoca moderna a adus schimbari majore. In 1931 ia nastere Institutul Gemologic al Americii (GIA) dedicat cercetarii si certificarii pietrelor pretioase.

Ceva mai tarziu, in anul 1957, o campanie publicitara ce a avut sloganul “Un diamant este pentru totdeauna”, a avut un succes rasunator si a pus bazele traditiei de a oferi un un inel de logodna cu diamant in momentul cererii in casatorie. Aceasta traditie se pastreaza si in zilele noastre, astfel ca peste 78% din inelele de logodna vandute sunt decorate cu diamante.

Ce tipuri de diamante exista?

In functie de modalitatea de obtinere, exista mai multe tipuri de diamante. Iata care sunt acestea si cum se diferentiaza.

Diamante naturale

Aceste diamante se formeaza la adancimi de 150-200 de kilometri sub scoarta terestra, in conditii speciale de presiune si temperatura. Procesul de formare a diamantelor naturale dureaza intre 1 si 3.5 miliarde de ani, astfel ca rezervele pot deveni limitate destul de rapid. Diamantele naturale sunt considerate pietre pretioase rare si sunt, in general, incolore sau colorate nuante subtile de alb sau galben.

Diamantele create in laborator

Aceste pietre pretioase sunt obtinute prin recrearea conditiilor in care se formeaza diamantele naturale. Astfel, cu ajutorul tehnologiilor de ultima ora se obtine un produs final creat artificial, dar care are toate caracteristicile diamantelor naturale, atat din punct de vedere fizic, cat si chimic si optic.

Diamantele obtinute in laborator au aceeasi structura si stralucire ca cele naturale, dar sunt mai putin costisitoare si este necesar ca cerificatul lor sa aiba mentionat faptul ca sunt create in laborator. Noi nu comercializam acest tip de diamante.

Diamante tratate

Acestea sunt diamante naturale, autentice, ale caror caracteristici au fost imbunatatite cu ajutorul unor tehnici moderne ce implica temperaturi si presiuni ridicate. Prin aceste tratamente, se pot elimina anumite imperfectiuni si se poate imbunatati culoarea sau stralucirea pietrei pretioase. Din nou amintim, ca acest gen de diamant trebuie sa aiba mentionat tratamentul aplicat, in certificatul eliberat de bijuterie. Noi aplicam acest tratament doar la cateva bijuterii cu smarald si safir.

Diamante naturale colorate

Pietrele pretioase formate in mod natural care au culori aparte, precum albastru, violet, rosu, galben sau chiar negru sunt cunoscute si sub denumirea de diamante fancy. Acestea au devenit foarte populare in ultimii ani si pot fi unele dintre cele mai scumpe pietre pretioase. Spre exemplu, diamantele galebene, numite si „fancy yellow” sunt printre cele mai rare din lume si pot avea nuante variate, de la galben-light pana la galben-intens.

Care sunt principalele culori ale diamantelor?

Cu exceptia diamantelor naturale fancy, care au culori intense, spectaculoase, diamantele clasice variaza de la incolor pana la nuante de alb-rece, galbui sau maroniu. Pentru clasificarea acestora, dar si pentru determinarea valorii pietrei pretioase, exista o scara de culori creata de catre Institutul Gemologic al Americii. Aceasta noteaza culoarea diamantelor folosind litere de la D la Z, dupa cum urmeaza:

  • D-F - diamante absolut incolore sau care prezinta urme mici de culoare, insesizabile cu ochiul liber. Diferentele pot fi detectate doar de un expert gemolog.

  • G-H - diamante aproape incolore. Tonurile pot tinde usor catre galben, insa nu sunt detectabile decat in comparatie cu diamantele complet incolore.

  • I-J - diamante aproape incolore sau cu tonuri usor sesizabile.

  • K-M - tonuri sesizabile de galben deschis. Ideale pentru montare in aur galben.

  • N-Z - culori sesizabile cu ochiul liber.

Atunci cand alegi o bijuterie cu diamante, culoarea acestora este un element esential. Totusi, trebuie sa tii cont si de alte cateva aspecte, precum caratajul, claritatea si taietura. Consulta un ghid pentru alegerea diamantelor pentru a descoperi mai usor ce tip de diamant se incadreaza in preferintele tale.

Curiozitati uimitoare despre diamante

Interesul oamenilor pentru diamante se datoreaza atat longevitatii incredibile a acestor pietre stralucitoare, cat si laturii simbolice asociate cu acestea. Iata cateva aspecte uimitoare despre diamante, care le-au facut sa devina unele dintre cele mai ravnite pietre pretioase:

  • Cuvantul „diamant” provine din grecescul „adamas” care inseamna invincibil si indestructibil, iar grecii credeau ca diamantele sunt lacrimile zeilor.

  • Pe vremuri, in Franta, doar regele putea purta diamante. Ludovic al IX-lea a introdus o lege care pedepsea aspru pe oricine altcineva purta aceste podoabe.

  • Diamantele ajung la suprafata pamantului in urma eruptiilor vulcanice. Unele dintre aceste pietre provin de la adancimi de aproximativ 800 de kilometri.

  • Unul dintre cele mai scumpe diamante din lume este Koh-I-Noor, piatra pretioasa de 105.6 carate ce decoreaza coroana Reginei Mama a Angliei.

  • Anumite diamante provin din spatiu. Se presupune ca diamantele Carbonado, care se gasesc in Africa si America de Sud au aparut ca urmare a impactului unui asteroid cu pamantul, cu aproximativ 3 miliarde de ani in urma.

  • Oamenii de stiinta au descoperit o planeta, numita BPM 37093 sau Lucy, care are un nucleu din diamant. Se presupune ca acesta este cel mai mare diamant cunoscut pana acum.

Pentru ce accesorii cu diamante poti opta?

Datorita popularitatii uimitoare de care se bucura aceste pietre pretioase, expertii in domeniu au inclus diamantele intr-o gama variata de bijuterii pentru femei si barbati. Iata pentru ce accesorii poti opta daca iti doresti sa te bucuri si tu de stralucirea diamantelor.

Bratara cu diamante

Sursa foto

O bratara cu diamante poate fi un accesoriu extrem de rafinat pentru o tinuta eleganta, de seara. Bijuteria GIA iti ofera o gama diversificata de modele, de la bratari de tip tennis din aur alb sau galben, pana la bratari fixe, cu diamante clasice, incolore sau diamante fancy.

Inel de logodna cu diamant

Sursa foto

Modalitatea perfecta de a marca un moment cu adevarat special din viata voastra este un inel de logodna cu diamant. Aceasta bijuterie are o semnificatie aparte si este purtata intreaga viata ca simbol al iubirii si angajamentului vostru. Inelele de logodna cu diamant sunt o optiune clasica si atemporala. Poti alege dintr-o gama diversificata de modele, forme, taieturi si culori ale diamantului, pentru ca bijuteria ce va sta pe degetul alesei tale sa fie reprezentativa pentru stilul si preferintele sale.

Cercei cu diamante

Sursa foto

Este simplu sa-ti evidentiezi gratia si eleganta cu ajutorul unei perechi de cercei cu diamante. Fie ca iubesti modelele delicate, de tip stud, sau preferi sa iesi in evidenta cu niste cercei lungi si feminini, aceste bijuterii vor dainui cu siguranta in colectia ta. Cerceii decorati cu aceste pietre pline de stralucire pot fi si un cadou de suflet pentru acea persoana speciala din viata ta, fie ca este vorba de mama, iubita sau sotie.

Acum ca ai aflat ce face ca diamantele sa fie atat de speciale, dar si cateva informatii care iti pot fi de ajutor in alegerea bijuteriei perfecte, iti va fi mult mai usor sa gasesti produsul potrivit. Descopera acum gama de podoabe rafinate si stralucitoare disponibile la Bijuteria GIA si lasa-te fascinata de farmecul diamantelor.



Search engine powered by ElasticSuite