Ceasurile elvetiene - tipuri de mecanisme si care sunt cele mai importante marci comercializate de noi

Ceasurile elvetiene - tipuri de mecanisme si care sunt cele mai importante marci comercializate de noi
Mecanismul este un criteriu foarte important in alegerea unui ceas, de-aceea vom vorbi despre tipurile de miscare inainte de a prezenta stilurile de ceasuri.

Ceasurile automatice sunt mentinute in stare de functionare prin miscarea unui rotor semicircular, instalat pe spatele mecanismului, rotirea sa fiind determinata de miscarile naturale ale incheieturii mainii purtatorului. Dupa ce este scos de la mana, ceasul ar trebui sa functioneze aproximativ 2 zile (variind in functie de calibrul mecanismului). Daca mecanismul se opreste, este recomandat ca acesta sa fie incarcat manual, prin rotirea remontoarului in sensul acelor de ceasornic (de la stanga la dreapta) pana cand se simte o usoara rezistenta. Unele modele de mecanisme automatice nu permit reincarcarea de la remontoar; in cazul acestora, mentineti ceasul in pozitie orizontala, cu cadranul in sus, si efectuati cateva miscari circulare – acestea vor misca rotorul, care la randul sau va incarca ceasul. Ceasurile mecanice sunt mentinute in stare de functionare prin rotirea remontoarului pana cand se simte o usoara rezistenta, atunci cand acesta se afla in pozitia normala, lipit de carcasa. Este recomandat ca intoarcerea ceasului mecanic sa se realizeze in mod regulat, odata pe zi. Acuratetea ceasului mecanic si a celui automatic este de ±10/30 de secunde pe zi.

Ceasurile quartz sunt alimentate de o baterie, iar acuratetea foarte buna a acestora – in medie ±15/20 de secunde pe luna – este asigurata de catre oscilatorul quartz, circuitul integrat si motorul stepper, cele trei componente principale ale sale. In situatia in care bateria ceasului se consuma, este recomandat ca aceasta sa fie inlocuita cat mai repede, pentru a evita scurgerea ei si, prin urmare, defectarea mecanismului. Aceasta operatiune trebuie efectuata doar intr-un centru service autorizat. Unele ceasuri quartz sunt echipate cu functia E.O.L. (end-of-life) care avertizeaza purtatorul asupra faptului ca bateria este pe punctul de a se epuiza. La activarea acestei functii, secundarul incepe sa se miste la intervale de cate 2 secunde (sau mai mult, in functie de modelul mecanismului), anuntand astfel ca ceasul va mai functiona doar o perioada scurta de timp si, simultan, salvand din putina energie ramasa. In perioada in care secundarul se misca la intervale de cate 2 secunde, contorizarea timpului se face in continuare corect in interiorul circuitului integrat, indicatoarele de pe cadran afisand ora in mod corespunzator.

Energia necesara ceasurilor cu mecanism kinetic pentru a functiona este generata de un rotor, la fel ca in cazul mecanismului automatic. Diferenta ar fi aceea ca energia cinetica generata de catre rotor este transformata in energie electrica si apoi stocata intr-o baterie reincarcabila. Mecanismul kinetic imbina tehnologia ceasului automatic cu cea a ceasului quartz, obtinandu-se un ceas cu alimentare mecanica, dar care dispune de acuratetea unui ceas quartz. Rezerva de energie a unui ceas cu mecanism kinetic poate ajunge la cateva luni, chiar si pana la cativa ani. Inainte de a efectua orice setari cu ajutorul remontoarului, verificati daca ceasul este echipat cu remontoar standard sau infiletabil.

Verificarea se face astfel: in pozitia in care remontoarul este lipit de carcasa, rotiti-l in sens invers acelor de ceas. Daca remontoarul nu se indeparteaza de carcasa in urma rotirii, inseamna ca este un remontoar standard. Trageti-l usor inspre pozitiile exterioare pentru a face setarile necesare. Daca atunci cand rotiti remontoarul in sens invers acelor de ceas, observati ca acesta se desfileteaza, continuati pana cand este desfiletat complet. Intreaga operatiune trebuie efectuata cu deosebita atentie si fara a forta sau brusca remontoarul. Atunci cand remontoarul a fost desfiletat complet, trageti-l in pozitiile exterioare pentru realizarea setarilor necesare. In cazul unui remontoar infiletabil este crucial ca dupa realizarea setarilor sa il infiletati complet, pana cand este lipit de carcasa. In caz contrar, exista riscul de a compromite rezistenta la apa a ceasului.

Setarea ceasului in cazul remontoarului cu doua pozitii:

pozitie functionare

1: pozitia de functionare (cea mai apropiata de carcasa)

2: pozitia pentru setarea orei (pozitia extrema - cea mai indepartata de carcasa) Setarea orei se face astfel: - se trage cu grija remontoarul in pozitia extrema (2); se roteste remontoarul in sensul acelor de ceas pana cand indicatoarele (orarul si minutarul) indica ora dorita; - se apasa remontoarul inapoi in pozitia de functionare (1).

Setarea ceasului in cazul remontoarului cu trei pozitii:

trei pozitii de functionare

1: pozitia de functionare (cea mai apropiata de carcasa)

2: pozitia pentru setarea datei (si a zilei saptamanii - in functie de model) (pozitia intermediara)

3: pozitia pentru setarea orei (pozitia extrema - cea mai departata de carcasa) Setarea orei se face astfel: - se trage cu grija remontoarul in pozitia extrema (3);

- se roteste remontoarul in sensul acelor de ceas pana cand indicatoarele (orarul si minutarul) indica ora dorita; - se apasa remontoarul inapoi in pozitia de functionare (1).

Setarea datei se face astfel: - se trage cu grija remontoarul in pozitia intermediara (2); - se roteste remontoarul in sensul corect pana cand este afisata data dorita; - se apasa remontoarul inapoi in pozitia de functionare (1).

Atentie: nu este recomandat sa modificati data in intervalul orar 09:00 p.m. si 02:00 a.m., intrucat este posibil ca data sa nu se seteze corect in ziua urmatoare si, deasemenea, se poate deteriora mecanismul.

* Pentru modelele de ceasuri care afiseaza atat data, cat si ziua saptamanii, setarea datei se realizeaza rotind remontoarul (tras in pozitia 2) in sensul acelor de ceas, iar setarea zilei se realizeaza rotind remontoarul in sens invers acelor de ceas.

Ceasuri cu functia cronograf

cronograf

Aceste tipuri de ceasuri pot fi recunoscute usor dupa cele trei countere (subcadrane) pe care regasim unitati de masurare a timpului*.

Aceste unitati difera in functie de calibrul mecansimului – pot fi ore, minute, secunde, zecimi de secunda, sutimi de secunda, etc.

Modul de functionare este urmatorul:

Buton A: se porneste cronograful

Buton A: se opreste cronograful

Buton B: se reseteaza cronograful

Observatie: operarea cronografului este posibila doar atunci cand remontoarul este in pozitia 1 (lipit de carcasa).

*A nu se confunda cu ceasurile multifunctionale, care de asemenea au trei countere, dar care nu pot masura la comanda utilizatorului intervale de timp, ci doar afiseaza in countere elemente precum ziua saptamanii, ora in format 24 de ore, data, fazele Lunii, etc.

Ceasul de mână, mai ales dacă este unul de lux, spune multe despre posesorul lui, despre stilul și despre gusturile pe care le are în materie de produse high-end. Cu toate astea, poți alege un ceas la un preț acceptabil fără să faci rabat de la calitate sau de la precizie. Pentru asta însă, trebuie să te orientezi către un ceas elvețian. Fie că vrei să cumperi un ceas de damă sau unul bărbătesc, iată ce trebuie să știi despre mărcile elvețiene, de ce sunt cele mai căutate modele și pe ce se bazează încrederea în precizia elvețiană.

Ce înseamnă un ceas Swiss Made

Unul dintre lucrurile cele mai importante despre ceasurile elvețiene este legat de faptul că „Made in Switzerland” nu este doar o vorbă în vânt. Potrivit unui studiu, clienții sunt dispuși să plătească cu până la 20% mai mult pentru un ceas care este ștanțat cu inscripția „Swiss Made”, așa că acest brand este văzut drept un semn distinctiv și o dovadă a calității superioare. Calitatea mărcii este extrem de importantă și nu vei găsi ceasuri cu adevărat elvețiene cu piese produse în Thailanda sau China. Pentru ca un producător de ceasuri să poată grava „Swiss Made” pe modelele sale, acesta trebuie să îndeplinească o serie de condiții stabilite prin lege de guvernul din Țara Cantoanelor.

Potrivit legii elvețiene, un ceas este considerat „Swiss Made” dacă îndeplinește simultan următoarele condiții: mecanismul ceasului este elvețian; ceasul a fost asamblat în Elveția; producătorul efectuează inspecția finală în Elveția.

Pe de altă parte, mecanismul unui ceas este considerat elveţian dacă îndeplineşte simultan următoarele condiţii: a fost asamblat în Elveţia; a fost verificat de producător în Elveţia; piesele folosite sunt produse în Elveţia în proporţie de 60% din valoarea ceasului, fără să se ia în calcul costurile de asamblare.

Cu toate astea, regulile lasă loc unor interpretări chiar amuzante. În 2017, ca să scoată în evidență problemele din legislație, compania elvețiană H. Moser & Cie a creat un ceas cu o carcasă din brânză elvețiană amestecată cu rășină și curea din piele de vacă… tot elvețiană. Ceasul respectă în totalitate legislația elvețiană în domeniu, deși este făcut din brânză Vacherin Mont d’Or.

De ce sunt ceasurile elvețiene atât de apreciate „Precis ca un ceas elvețian” nu este doar o metaforă. Cele mai importante branduri la nivel mondial vin din Țara Cantoanelor și nu e un argument mai bun pentru calitatea și precizia ceasurilor elvețiene decât faptul că primele poziții din topul celor mai falsificate ceasuri la nivel mondial sunt ocupate de mărcile de ceasuri elvețiene.

Adevăratele motive pentru care ceasurile elvețiene originale sunt atât de căutate și de apreciate sunt însă altele.

Iată care sunt principalele cinci dintre ele:

Tradiția Elveția are o istorie îndelungată în domeniul orologeriei, iar companiile de profil din Țara Cantoanelor sunt recunoscute pentru ceasurile de lux pe care le produc de câteva sute de ani în regiune. Cele mai importante invenții în domeniul mecanismelor de înaltă precizie au apărut în Elveția, așa că ceasurile elvețiene au o reputație construită de-a lungul anilor și sunt considerate cele mai bune din întreaga lume.

Precizia

Unul dintre criteriile de performanță cele mai importante atunci când vine vorba despre ceasuri este acuratețea cu care măsoară timpul, iar ceasurile elvețiene sunt printre cele mai precise din lume, dacă nu chiar primele din top. Asta se datorează în mare parte nivelului extrem de ridicat de competitivitate la care a ajuns industria de ceasuri din Elveția.

Materialele

Calitatea unui ceas este dată nu doar de mecanismul de înaltă precizie, ci și de materialele folosite. Un ceas elvețian scump nu este asamblat numai din aur, platină și diamante. Multe companii elvețiene producătoare de ceasuri folosesc oțel de înaltă calitate, care este mult mai rezistent decât cel folosit în fabricarea ceasurilor mai puțin costisitoare, dar și cadrane sau capace din cristal mult mai rezistente la zgârieturi și la șocuri mecanice.

Designul

Atunci când vorbești despre ceasuri de lux, primul gând se îndreaptă către mărcile elvețiene, iar legătura directă cu istoria îndelungată a orologeriei în această țară este evidentă. Pe scurt, companiile elvețiene au avut suficient timp ca să ajungă la un nivel de complexitate a ceasurilor – mecanisme complexe, detalii și design de înaltă calitate și de multe ori inovativ – greu de egalat de ceasornicarii din alte părți ale lumii.

Durabilitatea

Toate elementele de mai sus – calitatea lucrării, materialele, precizia și designul – sunt motivele pentru care ceasurile elvețiene sunt considerate cele mai durabile sau longevive din lume. Nu este de mirare faptul că un ceas elvețian vechi de 100 de ani funcționează și în prezent la fel de bine ca pe vremea lui Napoleon al III-lea, de exemplu.

Chiar și așa, dacă ești fericitul proprietar al unui ceas „Swiss Made”, asta nu înseamnă că nu trebuie să-l duci odată la câțiva ani la ceasornicar, pentru verificări.

Tipuri de mecanisme

Ceasurile „made in Switzerland” folosesc două tipuri de mecanisme: mecanic și quartz.

Ceasurile cu mecanism pe cuarț reprezintă aproape 70% din piață, asta deși unele dintre companiile care le fabrică au în portofoliile lor unele dintre cele mai impresionante invenții în domeniul mecanic.

Mecanice

Ceasurile mecanice au o istorie îndelungată: mecanismul a apărut pentru prima oară în secolul al XV-lea și a fost folosit pentru început în realizarea uriașelor ceasuri instalate în turnurile bisericilor sau ale castelelor medievale. Tehnologia a permis replicarea mecanismului la scară mult mai mică abia în secolul al XVIII-lea , ceea ce a dus la apariția ceasurilor de buzunar. Titlul de „Primul ceas mecanic de mână” este încă disputat de două mărci elvețiene: compania Breguet susține că a creat primul model de acest gen în 1811, pentru Regina Neapolelui, în timp ce alte surse spun că primul ceas de mână a fost un Patek Philippe creat în 1868 pentru contesa maghiară Koscowicz.

Ceasurile mecanice au un mecanism complex, format din roți dințate, arcuri, pârghii și șuruburi, și sunt de două feluri: ceasuri mecanice cu întoarcere manuală (mecanismul e menținut în funcțiune prin întoarcerea regulată a coroanei) și ceasuri mecanice automate (mecanismul este menținut în funcțiune de mișcările regulate ale mâinii)

Quartz

Istoria ceasului s-a schimbat ireversibil în anul 1969, când compania japoneză Seiko a lansat primul model electronic cu cristale de cuarț. Tehnologia este una simplă, însă permite măsurarea mult mai precisă a timpului. Totul se datorează cristalului de cuarț, un mineral compus din oxigen și siliciu care, atunci când este supus unui curent electric, vibrează întotdeauna de același număr de ori într-o secundă: 32.768. Circuitul electronic al ceasului numără vibrațiile și se folosește de asta pentru a emite un impuls electric la fiecare secundă. Impulsurile activează fie un ecran digital, fie un motoraș electric care pune în mișcare secundarul, minutarul și orarul unui ceas impropriu numit „mecanic”.

Ceasurile elvetiene pe care le gasiti pe site-ul si in magazinele noastre sunt:

TAG Heuer

TAG Heuer este un producător elvețian de ceasuri de lux, a cărui istorie începe în 1860. Compania inițială a fost fondată de Eduard Heuer, un ceasornicar din localitatea elvețiană St. Imier. În anii care au urmat, compania a patentat mai multe modele de ceasuri, între care un cronograf, dar brandul TAG Heuer este mult mai cunoscut în prezent pentru cronometrele extrem de precise pe care le produce. „Mikrograph” a fost primul cronometru din istorie, apărut în anul 1916. Modelul oferea o acuratețe de o sutime de secundă. TAG Heuer a continuat în această direcție și la scurt timp a lansat „Semikrograph”, un cronometru cu o acuratețe de o cincizecime dintr-o secundă. A fost, de altfel, și primul cronometru care oferea posibilitatea de a măsura timpul dintre doi concurenți. Unele dintre cele mai cunoscute modele de ceasuri TAG Heuer sunt Carrera, Monaco, Aquaracer și Monza.

Tissot

Primele ceasuri Tissot au apărut în anul 1853, în atelierul de ceasornicărie al lui Charles- Felicien Tissot din oraşul elveţian Le Locle. Încă de la înfiinţare, compania şi-a legat numele de inovaţie: în acelaşi an a lansat primul ceas care afişa orele pe două fusuri orare simultan. În deceniile care au urmat, compania s-a extins în alte ţări ale Europei, dar a cunoscut succesul în Imperiul Ţarist. Calitatea şi precizia mecanismelor Tissot sunt recunoscute în toată lumea, iar ceasurile companiei sunt folosite pe post de cronometru în sporturi în care timpul obţinut de sportivi este esenţial pentru a stabili câştigătorii şi perdanţii. Pe listă sunt premiile MotoGP, hochei pe gheaţă sau ciclism. Nenumărate personalităţi sunt pe lista celor care au purtat sau poartă Tissot, între care Elvis Presley, Grace Kelly sau Nelson Mandela. Tissot este, de altfel, primul producător de ceasuri din lume care a creat carcase din plastic, din piatră sau din lemn, dar şi prima companie care a realizat un ceas cu ecran tactil, în1999. Printre modelele emblematice se numără Tissot T-Touch, Tissot Twotimer sau Tissot Couturier.

Carl F Bucherer

Ceasuri elvetiene de lux prin perfectiune tehnica si frumusete, prin traditie si prin forta inovatiei, manufacturate in Lucerne din 1888. Increderea in sine este o preconditie esentiala pentru a deveni antreprenor. Increderea in sine a lui Carl Friedrich Bucherer s-a bazat pe creativitate, abilitati tehnice, prudenta si o respectare constanta a obiectivelor sale. De la formarea sa in urma cu peste 130 de ani, compania a ramas in proprietatea exclusiva a familiei Bucherer, continuitatea, spiritul liber si independenta antreprenoriala fiind astfel caracteristicile esentiale ale brandului, asa cum este si dinamismul care a asezat mereu ceasurile Carl F. Bucherer intr-un mod decisiv, inaintea timpului.

Longines

Longines este cea mai veche marcă înregistrată în Organizația Internațională a Proprietății Intelectuale (WIPO), care de la inceput si pana in prezent pastreaza si utilizeaza denumirea și logo-ul inițiale. Longines înseamnă eleganță, tradiție și performanță - trei elemente de referință care stau la baza dezvoltarii și a perpetuării în timp a faimosului brand elevețian.

Descoperiti si alte branduri elvetiene cu traditie, accesibile si mecanisme prestigioase: Swatch, Grovana, Cover, Swiss Military.

Swiss Made by Gia.



Search engine powered by ElasticSuite